Η Εθνική νίκησε τους Μαγυάρους, «βλέπει» Φινλανδία και το crash test του Σκίμπε

Η Εθνική ομάδα δεν ήταν καλή απέναντι στην Ουγγαρία, αλλά κουτσά-στραβά, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, πέτυχε το στόχο της. Πήρε τη νίκη με τη μία και μοναδική τελική μέσα από την περιοχή, χάρις στη δεινότητα του Μήτρογλου και το άστρο του «πρωτάρη» Τσιμίκα, άφησε πίσω τους Μαγυάρους και κυνηγά πια τους Φινλανδούς.

Καθετί στη ζωή είναι θέμα οπτικής και ματιάς. Αναλόγως με το τι ζητάει και θέλει κάποιος, κρίνει ένα γεγονός και το βλέπει είτε καλό είτε κακό. Αναλύοντας τον χθεσινό αγώνα στο ΟΑΚΑ, αν το ζητούμενο ήταν απλά να έρθει η νίκη απέναντι στην Ουγγαρία με κάθε τρόπο και να μείνει ορθάνοιχτος ο στόχος της πρώτης θέσης για την Εθνική μας ομάδα στον όμιλό της στο Nations League, τότε όλα πήγαν καλά και άπαντες μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι.

Αν όμως ο στόχος ήταν να γίνει ένα βήμα παραπέρα και να βγει στο χορτάρι αυτό που ευαγγελίζεται και προαναγγέλλει ο προπονητής της εδώ και καιρό, τότε το πράγμα αλλάζει. Τι έλεγε ο Σκίμπε στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα; “Θέλουμε να είμαστε κυρίαρχοι, επιθετικοί. Θέλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να είμαστε καλύτεροι στον επιθετικό τομέα”. Αυτά τα ήθελε στη θεωρία, γιατί στην πράξη η Εθνική δεν τα έδειξε και καλό είναι να αναλύσει το “γιατί” τώρα που έχει νικήσει, όχι όταν -νομοτελειακά- έρθει το επόμενο στραβό αποτέλεσμα.

ΟΥΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ

Η Εθνική πήρε το τρίποντο με την Ουγγαρία με το παλιό και πατροπαράδοτο 1-0, έφτασε τους έξι βαθμούς και μπορεί να χαμογελάει για το αποτέλεσμα, όχι όμως για την εικόνα της, η οποία για δεύτερο σερί παιχνίδι δεν ήταν ικανοποιητική. Δεν ήταν ούτε κυριαρχική, ούτε επιθετική, ούτε εμφανίστηκε καλύτερη στον επιθετικό τομέα, όπως ήθελε ο προπονητής της. Απλά είδε τον επιθετικό της να βρίσκει μια και μοναδική φάση για να σκοράρει και να την κάνει γκολ. Αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει, γι’ αυτό και είναι με διαφορά από τον δεύτερο ο καλύτερος φορ της χώρας μας. Βρίσκει δίχτυα και στην άοσμη βραδιά του.

Δεν ισοπεδώνεται τίποτα. Η ομάδα έβγαλε ένταση, απάντησε με σκληράδα στο πολλές φορές αντιαθλητικό παιχνίδι των Ούγγρων, έβγαλε τσαμπουκά, δεν ήταν αδιάφορη και στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε καλύτερη σε σχέση με το πρώτο, όπου με εξαίρεση το αρχικό δεκάλεπτο, πόνεσαν τα μάτια μας. Ήταν ένα διάστημα στο πρώτο 45λεπτο που έψαχνες να καταλάβεις ποιο είναι το πλάνο, τι παίζει η ομάδα, ποια είναι η τακτική προσέγγιση από τον Σκίμπε. Έφυγε το ημίχρονο και δεν σου είχε μείνει απολύτως τίποτα ως εικόνα.

ΕΧΕΙ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ

Μπορεί ο καθένας να κατανοήσει ότι το ματς ήταν οριακό και η νίκη αποτελούσετο βασικό ζητούμενο. Όμως, αν κάθε φορά υπάρχει αυτή η δικαιολογία, τότε δεν θα υπάρξει ποτέ βελτίωση. Όλα τα ματς κρίσιμα είναι, στο καθένα κάτι διακυβεύεται, επομένως δεν μπορεί μονίμως να υπάρχει αυτό το επιχείρημα. Η Εθνική έχει υλικό για να παίξει καλύτερα, να βγάλει πράγματα στο γήπεδο όπως αυτά που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο στο Ταλίν, να γίνει πιο ελκυστική και να μην επαναπαύεται στην καλή της άμυνα.

Ο ίδιος ο Σκίμπε έχει πει κατ’ επανάληψη πως θέλει να φτιάξει μια ομάδα που θα αποδίδει επιθετικό ποδόσφαιρο και θα είναι κυριαρχική. Δικές του είναι οι επιλογές, εκείνος καταστρώνει το πλάνο κάθε φορά, άρα επωμίζεται και την ευθύνη γι’ αυτό που παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο. Του πιστώνεται ότι το 2015 παρέλαβε ένα σκορποχώρι, ένα άρρωστο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και το επανέφερε στην κανονικότητα. Τρία χρόνια μετά οφείλει να κοιτάξει και το βήμα παραπέρα, που ασφαλώς δεν είναι μόνο να επαναφέρει την Εθνική στις μεγάλες διοργανώσεις.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η ομάδα-οικονομία της διοργάνωσης, καθώς μετρούν τρεις νίκες σε τρία παιχνίδια, όλες με 1-0. Στα …δύσκολα, όμως, δεν έχουν πέσει ακόμη, καθώς νίκησαν δύο ματς στην έδρα τους (Ουγγαρία, Εσθονία) κι ένα εκτός (Εσθονία), χωρίς να έχουν παίξει ακόμη με την Ελλάδα.

Τα δύο συγκροτήματα θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση στο 2ο όμιλο της League C, οπότε ο αγώνας της προσεχούς Δευτέρας (15/12), στο Τάμπερε, ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον του ομίλου. Με νίκη οι Σκανδιναβοί δύσκολα θα χάσουν την πρώτη θέση, καθώς θα βρεθούν στο +6. Με νίκη της Ελλάδας η «γαλανόλευκη» γίνεται φαβορί, ενώ με ισοπαλία βολεύεται η Ελλάδα, που θα παίξει τον δεύτερο «τελικό» στο ΟΑΚΑ κι άλλο ένα παιχνίδι εντός, με την Εσθονία, την ώρα που η Φινλανδία θα έχει τον σκόπελο της Ουγγαρίας.

Όλα αυτά στη θεωρία. Στην πράξη όμως; Μπορούν οι διεθνείς να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε τρεις ημέρες τόσο πολύ, ώστε να «χτυπήσουν» επί ίσοις όροις τον αγώνα στη Φινλανδία; Μπορούμε να κάνουμε παραγωγικό και επιθετικό παιχνίδι, όταν δεν υπάρχουν στην ενδεκάδα εξτρέμ; Η κυκλοφορία της μπάλας μπορεί να βελτιωθεί; Το πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι ήταν μεγάλο στο πρώτο ημίχρονο και το επισήμανε και ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Ο Μίχαελ Σκίμπε πιστεύει ότι μπορούμε και πως στο Τάμπερε η Εθνική θα έχει τις ευκαιρίες για το γκολ. Η νίκη έφερε αποφόρτιση στους διεθνείς, αφού είναι αλήθεια πως πίεση για το αποτέλεσμα υπήρχε. Αν η Ελλάδα δεν είχε νικήσει θα έπρεπε ήδη να σκέφτεται από τη νύχτα της Παρασκευής τα προκριματικά του Euro 2020.

Πίεση όμως αισθάνεται και ο προπονητής, κι ας μην το παραδέχεται, κι ας λέει ότι δεν έχει ακούσει τίποτα. Η ομάδα δεν εμφανίζει ποιοτική βελτίωση, το παιχνίδι της δεν ομορφαίνει και εναντίον της Ουγγαρίας, στο πρώτο ημίχρονο, υπήρχαν στιγμές που θύμιζε τις όχι πολύ μακρινές εποχές Ρανιέρι, Μαρκαριάν & …σία. Στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΠΟ υπάρχει προβληματισμός, αυτό είναι αλήθεια, αλλά προς το παρόν δεν τίθεται θέμα. Όμως, μια νέα κακή εμφάνιση τη Δευτέρα κι ένα αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανό να δρομολογήσουν άμεσες εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκίμπε: Θέλουμε την πρώτη θέση για να περάσουμε στην επόμενη φάση