Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,5% και παροχές χωρίς μείωση συντάξεων επιθυμεί η κυβέρνηση

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ανάπτυξη 2,5% για το 2019 (έναντι 2,4% στο Μεσοπρόθεσμο) προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Για το τρέχον έτος, στο προσχέδιο εκτιμάται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% (από 2% στο Μεσοπρόθεσμο), ενώ το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος).

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δε θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Παρόλα αυτά, στους πίνακες του προσχεδίου προϋπολογισμού θα παρατίθενται και δύο σενάρια (περικοπής και μη των συντάξεων) με λογιστικές επεξηγήσεις. Δηλαδή από τη μια το σενάριο των περικοπών μαζί με τα αντίμετρα και το όφελος που αυτό θα έχει στον Προϋπολογισμό, ενώ το άλλο σενάριο δεν θα περιλαμβάνει τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων εξηγώντας με αριθμούς για πoιο λόγο είναι αχρείαστες, καθώς θα πιαστεί ο στόχος του 3,5% για το 2019. Στο δεύτερο σενάριο θα υπάρχουν ωστόσο και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ελαφρύνσεις ύψους 700 ευρώ τη διετία 2018-2019.

Διαβάστε, επίσης:Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Διευκρινίσεις μετά και την νέα χαλάρωση των capital controls