Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου στο νησί που «χτύπησε» σεισμός και τσουνάμι

Πέρα από την άμεση παροχή βοηθείας ο δρόμος για ανάκαμψη θα είναι μακρύς. Περισσότεροι από 600 σχολεία και δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα πρέπει να επιδιορθωθούν ή να ξαναχτιστούν.

Η ινδονησιακή κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί στήριξης εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι. Η οσμή και η εικόνα του θανάτου είναι έκδηλη.

ΘΑΝΑΤΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ -ΘΑΝΑΤΟΣ

Οι αρχές της Ινδονησίας έχουν υπολογίσει 1.234 νεκρούς από τη διπλή καταστροφή. Οι νεκροί ωστόσο  αναμένεται να αυξηθούν καθώς ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης.

Μεταξύ των επιζώντων, εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί 61.867 άτομα. Πολλοί έχουν καταφύγει κοντά στο Palu και στη γύρω περιοχή. Ο αγώνας των σωστικών συνεργείων είναι μεγάλος καθώς προσπαθούν να τους προσφέρουν  τρόφιμα και άλλες βασικές προμήθειες.

Ο οργανισμός βοηθείας από τις καταστροφές των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι έως και 191.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Μπορούν να επηρεαστούν περισσότερες από 934 κοινότητες.

Πέρα από την άμεση παροχή βοηθείας ο δρόμος για ανάκαμψη θα είναι μακρύς. Περισσότεροι από 600 σχολεία και δεκάδες χιλιάδες σπίτια θα πρέπει να επιδιορθωθούν ή να ξαναχτιστούν.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο στρατός της Ινδονησίας μετέφερε τραυματίες και επιζώντες  με αεροσκάφη μεταφοράς C130 Hercules. Μεταξύ των διασωθέντων  είναι 122 αλλοδαποί, από τους οποίους 30 από την Ταϊλάνδη και 20 από τη Γερμανία.

Συνολικά, η κυβέρνηση συνδράμει με 3.169 στρατιωτικούς καθώς και 2.033 αστυνομικούς.

Λόγω της όλης κατάστασης η αστυνομία έχει προβεί  σε τουλάχιστον 45 συλλήψεις καθώς υπήρξαν κρούσματα λεηλασιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα προμηθεύσουν 571.000 λίτρα νερό την ημέρα (αρκετά για να καλύψουν μια πισίνα ολυμπιακού μεγέθους κάθε τέσσερις ημέρες).

 

Πηγή:news.abs-cbn.com |μετάφραση Έπη Τρίμη

Διαβάστε, επίσης:Η Ρωσία απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ για την Συμφωνία των Πρεσπών