Μεγάλες καταστροφές στην Κορινθία – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι (Εικόνες και βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα σε όλη Κορινθία προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε είναι ότι από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί σήμερα Δευτέρα (01.10.2018), η Πυροσβεστική δέχτηκε αυξημένο αριθμό κλήσεων – 1.000 κλήσεις συνολικά – από τις οποίες ήταν για αντλήσεις υδάτων, για κοπές δένδρων και δεκάδες για απεγκλωβισμούς οδηγών από ΙΧ. Συνολικά, επιχείρησαν 80 πυροσβέστες.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας στους δήμους Σικυωνίων και Βέλου – Βόχας Κορινθίας, όπως ανέφεραν με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) οι δήμαρχοι Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα.

Επίσης, αύριο και μεθαύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και στους δύο δήμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιάτου, «έχουμε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο υποδομών και συγκεκριμένα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό».

Όσον αφορά στην αποκατάσταση της βλάβης, ο Σπύρος Σταματόπουλος λέει ότι «δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, γιατί οι βλάβες είναι πολλαπλές».

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το Κιάτο έχει κοπεί στα δύο, διότι έχουν γκρεμιστεί γέφυρες», ενώ όσον αφορά στην δημοτική και αγροτική οδοποιία, είπε ότι «έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε καλλιέργειες».

Στην συνέχεια ο Σπύρος Σταματόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτό που καταγράφουμε σήμερα είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις» προσθέτοντας πως «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυτές οι ζημιές είναι πολλές».

Όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, «έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών να έλθουν αύριο κλιμάκια μηχανικών για να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, ώστε να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση, σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές».

Σχετικά με τη ηλεκτροδότηση, ο Σπύρος Σταματόπουλος είπε ότι «έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποκατασταθεί και η βλάβη στο ανατολικό Κιάτο».

Τέλος, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «δεν έχει κατατεθεί αίτημα από κατοίκους για διαμονή σε ξενοδοχεία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέλου – Βόχας είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σήμερα μετράμε ζημιές και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, σε πρώτη φάση, στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί».

Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την πρώτη αποτύπωση των τεχνικών προβλημάτων σε όλα τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτά είναι μεγάλα».

Όπως πρόσθεσε, «αύριο ξεκινάμε την πιο λεπτομερή αποτίμηση των ζημιών στα σπίτια και μάλιστα έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά για υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «έχουμε υποβάλλει αιτήματα στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στον στρατό, για διάθεση μέσων, ενώ αύριο αναμένεται να έλθουν κλιμάκια μηχανικών από την γενική γραμματεία Υποδομών για να δουν τις ζημιές και εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα.» Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με την βοήθεια της γενικής γραμματείας Υποδομών και της Περιφέρειας, εκτιμώ ότι οι διαδικασίες για την αποκατάσταση θα προχωρήσουν γρήγορα».

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από κατοίκους για διαμονή σε ξενοδοχεία».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή και ψυχραιμία», ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάος στην Κορινθία από τον κυκλώνα – Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια (Εικόνες και βίντεο)

Σαρώνει Πελοπόννησο και Αττική ο κυκλώνας – Που εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα

Προσοχή! Κλειστοί δρόμοι στην Αττική λόγω κακοκαιρίας