Τα πρώτα δείγματα ήπιας ανάκαμψης στο χώρο της οικοδομής – επιστρέφουν τα χαμόγελα 

Η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε περισσότερο σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και στην Αττική, όπου η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πυροδοτήσει κύμα επενδύσεων και ανακατασκευών.

Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία για σταδιακή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στο προσεχές διάστημα καθώς το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιούλιο του 2018 και τον Αύγουστο παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Τα μηνύματα προέρχονται και από την αυξημένη κινητικότητα των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. Ήδη, όπως αναφέρει η ΤτΕ, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα πραγματοποιούνται και από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά.

Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, οδηγεί στη σταδιακή ανάδειξη μια νέας για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτικής αγοράς για ακίνητα οικιστικής χρήσης. Ως απόρροια της νέας αυτής δυναμικής, οι πράξεις αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων, σε συγκεκριμένες μάλιστα θέσεις οι οποίες παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως υποβαθμισμένες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αυξάνονται σημαντικά, συμπαρασύροντας τοπικά τις τιμές. Οι υψηλότερες αποδόσεις οι οποίες εξασφαλίζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση του χάρτη των τιμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα με αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το επτάμηνο του 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σε επιφάνεια (χιλιάδες. m2) κατά 15,3%, σε ετήσια βάση και με βάση τον όγκο (χιλ. m3) κατά 14,2%. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank, αυξήθηκε και ο αριθμός των οικοδομικών αδειών κατά 8,1%, σε ετήσια βάση. Το πρώτο επτάμηνο του 2018 εκδόθηκαν συνολικά 8.568 άδειες (641 περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι), εκ των οποίων το 21% στον Νομό Αττικής με ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,6%. Στην Κεντρική Μακεδονία (που περιλαμβάνει το Νομό Θεσσαλονίκης) εκδόθηκε συνολικά το 14,2% των αδειών με ρυθμό αύξησης 21%. Αντίθετα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που αφορά στο 2,9% των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, παρουσίασε μείωση κατά 6%.

Διαβάστε, επίσης:Κόλαφος ο ΣΕΒ: Σε πολλούς βασικούς τομείς, το κράτος υπολειτουργεί