Τουρκία: Δε δεχόμαστε συστάσεις από την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η Άγκυρα δε θα επιτρέψει παρενόχληση των δραστηριοτήτων του «Μπαρμπαρός».

Όταν ο κ. Ακάρ κάνει λόγο για «παρενόχληση» πρακτικά αναφέρεται στην παρουσία φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Τα πολεμικά πλοία μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη προστασία στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μία νέα παρενόχληση. Οποιοδήποτε σχέδιο, σε αυτή την περιοχή, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δεν έχει πιθανότητα και δυνατότητα επιβίωσης η επιτυχίας», είπε.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:

«Σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως ίσχυε και πριν, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Χθες, απαντώντας στο σύνολο των αιτιάσεων της Τουρκίας, το ελληνικό υπ. Εξωτερικών, επεσήμανε με ανακοίνωση ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

Ως προς τις δηλώσεις του κ. Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης, τονίιζόταν πως «οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής». Η ανακοίνωση καταλήγει με μια πρόσκληση προς την Τουρκία «να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Τί είναι ΑΟΖ ;

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Ναυτικού Δικαίου (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των εθνικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η συνήθης χρήση του όρου η ΑΟΖ περιλαμβάνει τόσο τα εθνικά ύδατα, όσο και την υφαλοκρηπίδα πέραν του ορίου των 200 μιλίων.

Διαβάστε, επίσης:Πολιτική θύελλα από τις καταγγελίες Καμμένου ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση