Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μετά από την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.
Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.
Στην συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.
Μεγάλη δυσαρέσκεια στο Φανάρι
Πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου για να ζητήσει από την Αθήνα να ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα, σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr.
Θυμίζουμε ότι μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας-Τσίπρα-Ιερώνυμου πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.
Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.
Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου
Στις 16 Νοεμβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις είχε πει: «Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία». Όπως είπε πολλάκις, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνάντηση Βαρθολομαίου-Γαβρόγλου στο Φανάρι
Βενιζέλος: «Δεν έγινε διαχωρισμός Εκκλησίας–Κράτους»
Χαρίτσης: «Ιστορικό βήμα το κοινό ανακοινωθέν πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου»