Ηχητικό ντοκουμέντο με οδηγίες να σιγήσει ο Κασόγκι το συντομότερο

Τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων δημοσίευσε αποσπάσματα και την ταυτότητα μερικών ομιλητών σε δύο ηχογραφήσεις που αποκαλύπτουν τις τελευταίες στιγμές του δολοφονημένου δημοσιογράφου.

Η CIA έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από ένα τηλεφώνημα με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δίνει οδηγίες “να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν”, γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της η τουρκική Hurriyet Daily News.

Η εφημερίδα επικαλείται έναν προβεβλημένο Τούρκο αρθρογράφο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ είχε “αφήσει να εννοηθεί” ότι υπάρχει αυτή η ηχογράφηση κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Επικαλούμενος τουρκική πηγές ασφαλείας, ο αρθρογράφος της Habertürk, Çetiner Çetin αναφέρει ότι η πρώτη καταγραφή δείχνει ότι ο Κασόγκι τέθηκε υπό κράτηση από τους Σαουδάραβες αμέσως μετά την είσοδο του στο Προξενείο του Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου στις 13.14 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια, τέσσερις Σαουδάραβες μετέφεραν τον Κασόγκι στη «Β μονάδα» του Προξενείου, που στεγάζει διοικητικά τμήματα. Ηχογράφηση τεσσάρων λεπτών από αυτό το τμήμα περιλαμβάνει όχι μόνο μια λεκτική φιλονικία, αλλά και θορύβους από ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

Εκτός από τους τέσσερις άνδρες, τρεις περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται στην επίμαχη ηχογράφηση. Οι τουρκικές πηγές ασφαλείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας από αυτούς είναι ο Abdulaziz Mutreb, ο φερόμενος ηγέτης της ομάδας που έχει ταξιδέψει πολλές φορές με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Το άλλο πρόσωπο είναι ο πρόξενος Mohammad al-Otaibi, ενώ η ταυτότητα του τρίτου προσώπου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Τί λέει ο Τούρκος υπουργός;

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις νέες αποκαλύψεις ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar ανέφερε ότι το Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας δεν έφερε κοριούς. «Το Προξενείο δεν είχε κοριούς. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε την πηγή των ηχογραφήσεων» δήλωσε ο κ. Akar στο BBC στις 19 Νοεμβρίου.

Ένας τούρκος αξιωματούχος, με τον οποίον επικοινώνησε το Reuters, απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για τέτοια ηχογράφηση.

Επιμέλεια: Έπη Τρίμη (πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Διαβάστε, επίσης:Ήπια αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ