Ιράν: “Εμείς, πετρέλαιο θα πουλάμε. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”

Οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες στην επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

50

Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιο του στη διεθνή αγορά, υπογραμμίζοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν μονομερή, επιθετική ενέργεια με κόστος συνολικά για την παγκόσμια οικονομία.

«Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε το αργό μας. Θα σπάσουμε τις κυρώσεις» διεμήνυσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, που μεταδόθηκε σήμερα Δευτέρα ζωντανά στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Το διάγγελμα συμπίπτει με την ενεργοποίηση των αμερικανικών κυρώσεων, που βάζουν στο στόχαστρο τις εξαγωγές πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα.

Αν και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν οχτώ χώρες από την απαγόρευση, μεταξύ των οποίων είναι και οι έξι κορυφαίοι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, δεν έχουν διευκρινίσει τη διάρκεια της εξαίρεσης και σε τι βαθμό αυτή θα αναγκάζει τους αγοραστές να μειώσουν την ποσότητα, που εισάγουν.Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ από σήμερα πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, εντείνοντας την πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι ήδη οι ιρανικές εξαγωγές έχουν μειωθεί από τα 2,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο στα 1,76 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο.

Μία από τις πρακτικές που είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν οι Ιρανοί είναι τα λεγόμενα πλοία- φαντάσματα, που συνέχιζαν τη διακίνηση χωρίς να δίνουν σήμα για τον εντοπισμό τους. Ένα παράθυρο για συναλλαγές προσφέρει και το Όχημα Ειδκού Σκοπού, που έχει συστήσει η Ε.Ε.

Διαβάστε, επίσης:Σαουδική Αραβία: Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν απελευθερώνει ζάπλουτους συλληφθέντες για να γλιτώσει το θρόνο του