Με ιστιοπλοϊκά έκανε τη διακίνηση κοκαΐνης το διεθνές κύκλωμα – Ο ρόλος του γιου γνωστής αστρολόγου

Ο γιός της Βιργινίας Λεούση και ο Βασίλης Σπυριδωνάκος εγκέφαλοι του διεθνούς καρτέλ κόκας.

152

Η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τις ομόλογες Αρχές των ΗΠΑ (DEA ) και του Εκουαδόρ κατάφεραν να σημειώσουν μία σημαντική επιτυχία, εξαρθρώνοντας Εγκληματική Οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούταν στη δια θαλάσσης μεταφορά, μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική σε διάφορα σημεία της υφηλίου.

Σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2018, στην Ελλάδα και στο Εκουαδόρ, συνελήφθησαν εννέα μέλη της Οργάνωσης, τρεις ημεδαποί στην Ελλάδα και έξι αλλοδαποί στο Εκουαδόρ, στο οποίο είχε μεταβεί μάλιστα για το σκοπό αυτό, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Οι δηλώσεις της αστυνομίας:

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που επέφερε ισχυρό πλήγμα σε κυκλώματα ναρκωτικών με διεθνικό χαρακτήρα. Έχει μεγάλη σημασία αυτή η επιτυχία γιατί δείχνει ότι η συνεργασία διαφόρων χωρών μπορεί να επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα στον διαρκή αγώνα για την εξάρθρωση διεθνικών κυκλωμάτων ναρκωτικών που είναι η μάστιγα της σύγχρονης εποχής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Παναγιωτόπουλος επικεφαλής της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σχετικά με την εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών σε Ελλάδα και Εκουαδόρ.

Η κ. Γεροβασίλη μαζί με τον αρχηγό, αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ Αριστείδη Ανδρικόπουλο, τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη, παρέμειναν στη Δίωξη Ναρκωτικών περίπου μισή ώρα, όπου συνομίλησαν με τον αττικάρχη υποστράτηγο Ανδρέα Βασιλόπουλο, τον διευθυντή της ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχο Γεώργιο Κανέλλο και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, ενώ στη συνέχεια είδαν και συνεχάρησαν τους αξιωματικούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.

Κατασχέθηκαν 382 κιλά κοκαΐνης μέσα στο ιστιοφόρο στο Εκουαδόρ

Όπως αναφέρει στην παρουσίασή της η Αστυνομία πλούσια ήταν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Στο Εκουαδόρ εντός ιστιοφόρου, ποσότητα κοκαΐνης βάρους τριακοσίων ογδόντα δύο κιλών.
Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης, η ιεραρχική δομή των μελών και η διεθνικού χαρακτήρα δραστηριοποίηση και διασύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οδηγούν στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 11.000.000 ευρώ.

Ο ρόλος του γιου γνωστής αστρολόγου

Για το σκάφος αυτό, όπως και για άλλα σκάφη του κυκλώματος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο γιος της αστρολόγου, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στον Πειραιά, είχε την ευθύνη για την επιλογή των skippers αλλά και όλων των εγγράφων ώστε να περάσει τον έλεγχο καταλληλότητας.

Ο 63χρονος και ο 41χρονος, ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Άσος συνεργάτης αυτών ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλόλητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού).

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από επισταμένη και συνεχή επιτήρηση των κινήσεων, των μελών του κυκλώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τον εντοπισμό των προετοιμασιών για την επικείμενη μεταφορά, αποφασίσθηκε η ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων σε περιοχή της Αττικής και στο εξωτερικό, για την παράλληλη αποδόμηση όλου του διεθνικού δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε, επίσης:Ποιες είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο του Πολυτεχνείου