Δημοσκόπηση: 1 στους 2 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν διεφθαρμένη την κυβέρνηση!

Αυτός που θα έπρεπε να ανησυχεί πραγματικά είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε δημοσκόπηση της «Prorata» που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» οι ερωτηθέντες κατατάσσουν τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης σύμφωνα με τη διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Τα πρωτεία κατέχει -ποια άλλη;- η κυβέρνηση Σημίτη με 94% και ακολουθούν οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου με 82%, Γιώργου Παπανδρέου με 79%, Αντώνη Σαμαρά με 71%, Κώστα Καραμανλή με 69%, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με 63%, Αλέξη Τσίπρα με 55% και Κωνσταντίνου Καραμανλή με μόλις 45%.

ΟΙ κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται από την κοινωνία ως οι πλέον εμπλεκόμενες σε σκάνδαλα. Και όχι άδικα. Η εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη τόσο σε επίπεδο ελίτ όσο και σε επίπεδο κοινωνίας ήταν η πλέον διεφθαρμένη της Μεταπολίτευσης. Κάτι απόλυτα λογικό καθώς η καταδίκη του παρ’ ολίγων ψήφων πρωθυπουργού Ακη, η εμπλοκή του Γιάννου και πολλών ακόμα στελεχών του Κινήματος σε διάφορα σκάνδαλα που είτε διελευκάνθηκαν είτε όχι δημιουργούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

ΑΛΛΑ πρέπει να επισημάνουμε και κάτι εντυπωσιακό. Οι πολίτες γνώριζαν την πασοκική διαφθορά -ιδίως επί κυβερνήσεων Σημίτη- εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί να υπήρχε, λοιπόν, «λαϊκή ετυμηγορία», αλλά ποτέ δεν «τιμώρησαν» με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα. Αντιθέτως, το επιβράβευαν. Ο Ανδρέας επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1993 και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε σερί έως το 2004, με πρωθυπουργό για μια οκταετία τον Κώστα Σημίτη. Ενώ και το 2009 το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» ήταν αρκετό για να θριαμβεύσει με 44% και ο ΓΑΠ. Μόνο μετά τη χρεοκοπία και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε… ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έστειλαν το παλαιό ΠΑΣΟΚ αρχικά στο 12% και το έριξαν μέχρι και στο 4,6%.

ΑΥΤΟ θα μπορούσε να ερμηνευθεί, δυστυχώς, πως αν οι πολίτες διαβιούν σε ένα περιβάλλον το οποίο τους παρέχει οικονομική ασφάλεια, δεν τους νοιάζει και ιδιαίτερα η διαφθορά της διπλανής πόρτας.

ΤΟ καμπανάκι, βέβαια, ηχεί και για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Δεν νομίζω ότι κανείς στην κεντροδεξιά παράταξη μπορεί να νιώθει ευχαριστημένος όταν 6 με 7 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις Ν.Δ. του παρελθόντος ταυτίζονται με οικονομικά σκάνδαλα.

ΕΚΕΙΝΟΣ, όμως, που θα έπρεπε να ανησυχεί πραγματικά είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι τελικά δεν τους πούλησε «σανό» μόνο για το σκίσιμο των Μνημονίων, αλλά και για τη μάχη κατά της διαφθοράς. Μάλιστα, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την κυβερνητική του θητεία, ήδη το 55% της κοινωνίας τον ταυτίζει με οικονομικά σκάνδαλα, κάτι που προφανώς και αποτελεί ρεκόρ. Και η μεγαλύτερη έκπληξη έρχεται από τους ίδιους του ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 47% δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δύο, θεωρεί διεφθαρμένη τη σημερινή κυβέρνηση. Αν στο Μαξίμου αυτό το θεωρούν επιτυχία, τότε… άβυσσος η ψυχή των πολιτικών. Και μπορεί κανείς να φανταστεί πού θα φτάσει αυτό το ποσοστό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην αντιπολίτευση και μπουν στο μικροσκόπιο οι γκρίζες υποθέσεις που ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται στην επιφάνεια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος|Γιάννης Τσαπρούνης

Διαβάστε, επίσης:Μαρία Σπυράκη: Η ΝΔ δεν έχει καμία ενημέρωση για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου