Κομισιόν προς Ελλάδα: Επισπεύστε τις μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, των οποίων οι προϋπολογισμοί «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019», σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ) που δημοσιεύεται σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

Ωστόσο στη συνέχεια η Κομισιόν περνάει στις επισημάνσεις. « Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους» τονίζει πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη οι προϋπολογισμοί οι προϋπολογισμοί των οποίων «συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019» είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία και η Φινλανδία.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, σημειώνεται ότι «κατόπιν αξιολόγησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης – μη συμμόρφωσης με τη σύσταση που είχε απευθυνθεί στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018».

Η Επιτροπή είχε ήδη εκδώσει γνώμη στις 23 Οκτωβρίου 2018, με την οποία εντοπίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή μη συμμόρφωση στο αρχικό ΣΔΠ που παρουσίασε η Ιταλία στις 16 Οκτωβρίου 2018.

Εξάλλου, για τρία κράτη μέλη – Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία – διαπιστώνεται ότι τα ΣΔΠ συμμορφώνονται «σε γενικές γραμμές» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Για τις χώρες αυτές, τα σχέδια ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) της χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Για τέσσερα κράτη μέλη – Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Σλοβενία – τα ΣΔΠ ενέχουν «κίνδυνο μη συμμόρφωσης» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Τα ΣΔΠ αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Τέλος, στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), η Επιτροπή σημειώνει ότι το ονομαστικό έλλειμμα της Ισπανίας προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 3% το επόμενο έτος και η χώρα αναμένεται να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ισπανία θα υπαχθεί στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου από το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΠ της Ισπανίας θεωρείται ότι ενέχει κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019.

Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις του 2018, βάσει των οποίων προβλεπόταν σημαντική απόκλιση από την απαιτούμενη πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο και μη συμμόρφωση με τη μεταβατική τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους το 2019.

Διαβάστε, επίσης:Πιέσεις SSM για πλειστηριασμούς A΄ κατοικίας αξίας και κάτω των 100.000€