Διπλή ήττα Μέι παρά την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit

Η ανακοίνωση για αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που συνέταξε η κυβέρνηση Μέι και αποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες, έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επιτρέπει στο Λονδίνο να «ακυρώσει» μονομερώς το Brexit.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Μέι για δειλία και απειλεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής της, ενώ η Κομισιόν διαμηνύει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Λονδίνου δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο νέας επαναδιαπραγμάτευσης!

Αδηλο είναι πλέον το μέλλον της συμφωνίας, αλλά και της ίδιας της πρωθυπουργού, η οποία βρέθηκε στην πιο άβολη στιγμή της πολιτικής της καριέρας. Αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση ομολογώντας στο Κοινοβούλιο, ότι προτίμησε την αναβολή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο -απαραίτητο βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία της «εξόδου»- από μια απόρριψη του κειμένου, που θα άνοιγε το δρόμο σε άτακτο Brexit! Η αναβολή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο προκάλεσε φόβους στις αγορές για Brexit χωρίς συμφωνία και οδήγησε σε πτώση 20μήνου τη στερλίνα (υποχώρηση 0,55% έναντι του δολαρίου).

Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα ενώπιον της Βουλής -εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών και ειρωνικών σχολίων από βουλευτές- και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, παρόλα αυτά, να εγκαταλείψει κανονικά την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Όμως, τίποτε δεν είναι σίγουρο μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, με θέμα το Brexit, αναβάλλεται!

Διαβάστε, επίσης:Η Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία για το Brexit