Με «τελική επίθεση» απειλούν τα «Κίτρινα Γιλέκα» – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

105

Νέο «ραντεβού» για δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το προσεχές Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα» στη σελίδα τους στο Facebook, μιλώντας για «τελική επίθεση», μια μόλις ημέρα μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις που σημαδεύετηκαν με μεγάλες καταστροφές, 126 τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές.

Φαίνεται πως η έκκληση στο Γάλλου πρωθυπουργού Ζαράρ Φιλίπ για ηρεμία, έπεσε στο κενό, με τους διαδηλωτές να επιμένουν στην παραίτηση του Εμμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 22.000 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή στην «εκδήλωση» στο Facebook, που αναρτήθηκε το πρωί με τόπο συνάντησης τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Κεντρικά αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων» είναι μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει κανείς άνεργος, πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος, αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μόνο στο Παρίσι – οπού διαδήλωσαν 10 χιλιάδες άνθρωποι – έγιναν 1.082 ανέρχονται οι προσαγωγές στο Παρίσι (1.723 συνολικά σε όλη τη Γαλλία), ενώ 126 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 125.000 άτομα.

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

Σε συναγερμό η Ευρώπη με τα ακούραστα «Κίτρινα Γιλέκα» να συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους στους δρόμους της Γαλλίας ανάβοντας το φιτίλι της εξέγερσης και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο την Ολλανδία, την Βρετανία αλλά και στην Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό. Ίσως και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κίτρινος συναγερμός» στην Γαλλία: «θα καεί το Παρίσι;»

Βλέπουν ρωσικό «δάκτυλο» πίσω από τα «κίτρινα γιλέκα»

Με «κομμένη την ανάσα» η Γαλλία: Αναμένει μήνυμα και παρέμβαση Μακρόν