Μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, γνωστοποίησε μέσω Twitter ο ισραηλινός στρατός, ενέργεια που καταγράφηκε μερικές ώρες αφότου ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στα επεισόδια χθες Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός από τη ρίψη της ρουκέτας.
Ο Παλαιστίνιος Καράμ Φαγιάντ, 26 ετών, σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες, ενώ άλλοι οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ένοπλες οργανώσεις είχαν απειλήσει πως θα προχώραγαν σε σκληρά αντίποινα εάν σκοτώνονταν Παλαιστίνιοι στις χθεσινές διαδηλώσεις, που επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε Παρασκευή.
Τέσσερις διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί πριν από μία εβδομάδα στην περιοχή των συνόρων ανάμεσα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ.
Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία του Τείχους ασφαλείας και πολλοί από αυτούς πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, ανέφερε μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Οι ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση μέσων αντιμετώπισης ταραχών για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες, συμπλήρωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, Παλαιστίνιοι έστειλαν για άλλη μια φορά ιπτάμενους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στο έδαφος του Ισραήλ πριν αρχίσουν οι διαδηλώσεις. Αυτού του είδους οι μηχανισμοί έχουν προκαλέσει επανειλημμένα πυρκαγιές στην περιοχή της μεθορίου.
Από την 30ή Μαρτίου και την έναρξη της κινητοποίησης που βαπτίστηκε «Πορεία της Επιστροφής», τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από τις σφαίρες των ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.
Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στον θύλακα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, το κίνημα αυτό διεκδικεί την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε, επίσης:Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες και φόβοι για τσουνάμι