Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού το Στρασβούργο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς

Οι Αρχές έχουν ενεργοποιήσει το «λευκό σχέδιο», που θέτει σε ετοιμότητα μονάδες υγείας για το ενδεχόμενο μεγάλης εισροής τραυματιών.

65

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εννέα τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης διαφεύγει.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ. Το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρό» το περιστατικό αλλά δεν το χαρακτηρίζει ακόμα ως «τρομοκρατικό».

Μαρτυρίες:
Ο εργαζόμενος του Ευρωκοινοβουλίου, Γιώργος Κρατσιμπάνης μίλησε στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «δραματικές εικόνες όσων βρέθηκαν πολύ κοντά στην περιοχή που έλαβε χώρα το περιστατικό. Είδαν ανθρώπους στο έδαφος. Ανθρώπους που είχαν ποδοπατηθεί. Εγώ πρόλαβα να βγω από το Ευρωκοινοβούλιο πριν αυτό αποκλειστεί».

Ο κ. Καρατσιμπάνης συμπληρώνει ότι «όπως μαθαίνουμε από όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ υπάρχουν πληροφορίες και για 2ο νεκρό. Η αστυνομία και ο Δήμος της πόλης καλούν τους πάντες να μείνουν μέσα όπου και αν βρίσκονται. Αρκετός κόσμος βρίσκεται κλειδωμένος σε μαγαζιά στο κέντρο της πόλης».

Υπουργός Εσωτερικών ωστόσο λίγα λεπτά μετά επιβεβαίωσε την είδηση και για 2ο νεκρό από το περιστατικό.

Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη μίλησε στην ΕΡΤ και έκανε λόγο για «αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην είσοδο της χριστουγεννιάτικης αγοράς με πάνοπλους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν ελέγχους σε όσους ήθελαν να περάσουν από εκεί».

Όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος η πρώτη μέριμνα των αρχών είναι να μην υπάρξει κάτι πρόσθετο στο σημείο καθώς ο δράστης ή οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης. Σύμφωνα με όσα είπε η δημοσιογράφος «εάν οι δράστες ή ο δράστης είχε προχωρήσει στο χτύπημα που σχεδίαζε τότε στη Γαλλία θα υπήρχε άλλο ένα αντίστοιχο Μπατακλάν».

Επίσης αποκάλυψε ότι σύμφωνα με όσα της είπε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό ωστόσο όπως ανέφερε στην ΕΡΤ με εντολή της αστυνομίας απαγορεύεται να βγει από το καφέ που βρίσκεται αποκλεισμένος μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και ήταν γνωστός στις Αρχές για ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Την υπόθεση έχει αναλάβει εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε μία ξεκάθαρη ένδειξη πως αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια. Φέρεται να ήταν σε λίστα με πρόσωπα που θεωρούνται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια.

 

Διαβάστε, επίσης:Πληροφορίες για νεκρό μετά από πυροβολισμούς στο Στρασβούργο