Έλληνας καθηγητής μέλος του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημών της Γης και Αστρονομίας

93

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Κέντρου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Βασίλης Χαρμανδάρης, ορίστηκε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Γης και Αστρονομίας (National Institute for Earth Sciences and Astronomy-INSU) της Γαλλίας για την πενταετία 2019-2024.

Το INSU είναι μία από τις δέκα διοικητικές διευθύνσεις του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα της Γαλλίας (Centre National de la Recherche Scientifique-CNRS). Το CNRS είναι ο μεγαλύτερος κρατικός ερευνητικός οργανισμός στη Γαλλία και ο μεγαλύτερος οργανισμός βασικής έρευνας στην Ευρώπη, ο οποίος απασχολεί πάνω από 30.000 μέλη ερευνητικού προσωπικού, από τα οποία περίπου 2.500 ανήκουν στο INSU.

Το 24μελές Επιστημονικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον διευθυντή του INSU. O κ. Χαρμανδάρης είναι ένα από τα τρία μέλη του Συμβουλίου που προέρχονται από ερευνητικούς οργανισμούς εκτός Γαλλίας.

Παράλληλα, ο κ. Χαρμανδάρης εξελέγη μέλος της Ομάδας Εργασίας Αστρονομίας (Astronomy Working Group- AWG) του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την τριετία 2019-2021. To AWG έχει συμβουλευτικό ρόλο επί επιστημονικών θεμάτων κυρίως προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαστημικών Επιστημών (Space Science Advisory Committee-SSAC). Τα μέλη του AWG είναι επιστήμονες από τις χώρες-μέλη της ESA με εξειδίκευση στις επιστημονικές περιοχές που καλύπτονται από το AWG. Ο κ. Χαρμανδάρης είναι το μόνο μέλος του AWG που προέρχεται από την Ελλάδα.

Η ίδρυση και επικείμενη λειτουργία του νέου Κέντρου Αστροφυσικής του ΙΤΕ αναμένεται να δώσει περισσότερες δυνατότητες στην προσέλκυση νέων, υψηλής ποιότητας, ερευνητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Έλληνας που μας κάνει περήφανους: Νέα διάκριση για τον Σταμάτη Κριμιζή

Μεγάλη διάκριση: Ελληνίδα φυσικός στη διοίκηση του Κέντρου για το Σύμπαν

Οι άριστοι επιβραβεύονται: Δύο Έλληνες επιστήμονες νέα μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ΗΠΑ