Αυτοί είναι οι ύποπτοι φάκελοι που εστάλησαν σε πανεπιστήμια σε όλη την χώρα

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο που περιείχαν οι φάκελοι ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία στο αναπνευστικό

56

Συνολικά 15 ύποπτοι φάκελοι με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως τον άγνωστο αποστολέα από την Ινδία και τα φυλλάδια, εστάλησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές σε όλη τη χώρα.

Αυτά προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Αρχές καθώς ορισμένοι από αυτούς περιείχαν σκόνη με… ερεθιστικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία όπως σε κάθε περίπτωση έκθεσης ατόμου σε κάποια χημική ουσία. Ορισμένοι από αυτούς είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα και οι Αρχές ενημερώθηκαν από τους παραλήπτες τους χθες το μεσημέρι.

Παραλήπτες…

Ειδικότερα, έφτασαν φάκελοι, μετά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στην Πρυτανεία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην σχολή ΣΕΛΈΤΕ) στην Καλογρέζα, αλλά και σε σχολές στο Αργοστόλι, στην Αρτα, στην Κοζάνη, και στο Αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» για καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι φάκελοι περιείχαν φυλλάδια και κάποιοι από αυτούς είχαν και σκόνη, με αρχικά άγνωστη χημική περιεκτικότητα. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς είχαν σφραγιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στους παραλήπτες τους με μεγάλη καθυστέρηση.

«Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο, παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό

Ο πρώτος φάκελος, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω ΕΛΤΑ με τουλάχιστον επτά υπαλλήλους να έρχονται σε επαφή μαζί τους αλλά και με τη συγκεκριμένη σκόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως ακριβώς προβλέπονται στην 116η εγκύκλιο, για την ασφαλή μεταφορά ραδιοχημικών υλικών, καθώς χθες το πρωί έφτασε στη Μυτιλήνη το C130 με την πρώτη ΕΜΑΚ να μεταφέρει το φάκελο στο Γενικό Χημείο Κράτους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο φάκελος και η άγνωστη σκόνη τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες, σφραγίστηκαν και στη συνέχεια ο δράστης τις έβαλε μέσα σε σακούλες απορριμμάτων και από εκεί σε ειδικό κιβώτιο.
«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους», έγραφαν στην αγγλική γλώσσα τα φυλλάδια του φακέλου με την ύποπτη σκόνη, προκαλώντας την έντονη κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπρόσθετα, ο φάκελος είχε Ινδό αποστολέων και αποδέκτη την Πρυτανεία. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κάποιοι από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το φάκελο αισθάνθηκαν έντονο κάψιμο στο λαιμό και τα μάτια.

Η κινητοποίηση του νοσοκομείου του νησιού ήταν άμεση καθώς διαμορφώθηκε άμεσα ειδικός θάλαμος προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο και ήρθαν σε επαφή με το φάκελο και τη σκόνη, έως ότου ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός και ιατρικός έλεγχος. Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί απέκλεισαν το χώρο όπου ανοίχθηκε ο φάκελος, μέχρι οι εξειδικευμένοι πυροσβέστες με τις ειδικές στολές να περισυλλέξουν το φάκελο και να απολυμάνουν το χώρο.

Εν συνεχεία, χθες διαπιστώθηκε πως ακόμη ένας φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, έχοντας ως παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε ως ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο και ανοίχτηκε την Τετάρτη από δύο γυναίκες οι οποίες δεν έδωσαν σημασία, τον έκλεισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του.

Οι δύο γυναίκες δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα, με τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος να ενημερώνει άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη ένας φάκελος εστάλη στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας, έχοντας ως παραλήπτη το πανεπιστήμιο του νησιού. Οι Αρχές απέκλεισαν το χώρο του ταχυδρομείου ενώ όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ. Φάκελος εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω με τον πρύτανη του Ιδρύματος, που τον παρέλαβε να τον πετάει στα σκουπίδια.

Ντόμινο…

Αντίστοιχοι φάκελοι εστάλησαν σε Ιδρύματα στο Αργοστόλι, στην Αρτα, στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο τελευταίος φάκελος είχε παραλήπτη έναν καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Παράλληλα, στην Κοζάνη ένας καθηγητής άνοιξε τον ύποπτο φάκελο στο δεύτερο δεκαήμερο, τον έσκισε και κράτησε μόνο τα γραμματόσημα, ενημερώνοντας χθες τις Αρχές όταν είδε πως είχε πάρει διαστάσεις το θέμα. Επιπλέον, χθες εστάλη και δεύτερος φάκελος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και ένας επιπλέον στο Πανεπιστήμιο Σπάρτης και στο ΑΠΘ.

Από την έως τώρα έρευνα έχει προκύψει πως ο φάκελος που εστάλη στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου είχε σφραγίδα των ΕΛΤΑ από τον Νοέμβριο και αυτός που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε σφραγιστεί τον Δεκέμβριο. Οι διωκτικές Αρχές πρόκειται να διερευνήσουν αν όντως υπάρχει κάποιος Ινδός αποστολέας, ενώ όλοι οι φάκελοι θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Ενημέρωση για την υπόθεση έλαβε από την πρώτη στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε, επίσης:

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός ηλικιωμένος από πυρκαγιά σε πολυκατοικία