Ζάεφ: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον,…Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά την αντίθεση του προέδρου Ιβάνοφ

Συνέντευξη στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, στέλνοντας μήνυμα φιλίας και ευχές για το νέο έτος προς όλους τους Έλληνες.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά την αντίθεση του προέδρου Ιβάνοφ.

«Είναι μια συμφωνία που δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η χώρα πλήρωσε μεγάλο τίμημα γι’ αυτή την πολιτική του παρελθόντος και «δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη».

Υποστήριξε επίσης, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία -όπως τόνισε- έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.

Αναφορικά με το ζήτημα της γλώσσας, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών. Ο Ζάεφ διαχώρισε επίσης την ιστορική κληρονομιά της πατρίδας του από την ελληνική Μακεδονία και αναγνώρισε την ξεχωριστή αρχαία ελληνική κληρονομιά και Ιστορία της περιοχής.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο ο ίδιος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης.

«Όταν μας πρότειναν ως υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης έστειλα ένα μήνυμα στον Τσίπρα και του είπα πως είναι μεγάλη μας τιμή, μου απάντησε πως το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η φιλία μας και το καλύτερο μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες. Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη, και ελπίζω να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον την προσωπική μας σχέση, να βρεθούμε εδώ ή στην Αθήνα, πάντα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι πολίτες μας, οι χώρες μας, θα γίνουν επίσης ειλικρινείς φίλοι».

Διαβάστε, επίσης:

Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις προσβολές, τις απειλές και τα γεωτρύπανα σε Αιγαίο και Κύπρο