Η αριθμητική της κυβέρνησης για 151 και συμφωνία των Πρεσπών

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης

Το μεσημέρι αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Σιγουριά στην κυβέρνηση για την πλειοψηφία των 151 βουλευτών

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζονται σίγουροι ότι θα λάβουν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών που απαιτείται για να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση.  Αυτό προκύπτει πλέον μετά και την απάντηση που έδωσε ο βουλευτής του Ποταμιού  Σπύρος Δανέλλης αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι θα δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση.

Είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχες δηλώσεις από τους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ (σ.σ. διεγράφησαν χθες από τον Πάνο Καμμένο) Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης ότι θα δώσουν στήριξη στην κυβέρνηση.

Το ίδιο θα πράξουν οι άλλοι δύο βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, τους οποίους δεν διέγραψε ο κ.Καμμένος επειδή δεν είναι μέλη της κυβέρνησης – και άρα, κατά την γνώμη του, «δεν αντήλλαξαν τη θετική ψήφο με το κυβερνητικό αξίωμα».

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσει και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα.

Υπάρχει πλειοψηφία και για τις Πρέσπες;

Βεβαίως εκτός από τη ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει και το ζητούμενο των 151 βουλευτών για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και αυτή ως φαίνεται δεν έχει κλείσει ακόμη.

Και σε αυτό το θέμα καθοριστική είναι η στάση των βουλευτών του Ποταμιού. Οι πληροφορίες από την Σεβαστουπόλεως, και μετά τη θετική απάντηση Δανέλλη στην κυβέρνηση, έφεραν το Ποτάμι να παραμένει επισήμως στην αρχική του θέση για ψήφο κατά συνείδηση στις Πρέσπες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τρεις (Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς) θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, καθώς έχουν υιοθετήσει θετική στάση στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές, όπως του κυρίου Μαυρωτά, που μιλούν για διαφοροποίηση αυτής της θέσης λόγω Δανέλλη.Κι εδώ τον λόγο έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης που καλείται να αποφασίσει τη γενικότερη πορεία του κόμματος το οποίο δέχεται πιέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από την Κεντροαριστερά.

Βεβαίως αίνιγμα αποτελεί και η στάση Θεοχαρόπουλου ο οποίος φαίνεται να οδεύει σε διαζύγιο με το ΚΙΝΑΛ, παρότι το κόμμα δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία για τις Πρέσπες προκειμένου να αποφύγει την οριστική ρήξη με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνιζε χθες το βράδυ σε συνομιλητές του στην Βουλή πως δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αλλά μόνον αυτό».

Αξιοσημείωτη και η αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ του αντιδημάρχου Αθηναίων Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ο οποίος γνωστοποίησε με επιστολή του ότι αποχωρεί από το ΚΙΝΑΛ ακριβώς λόγω της διαφωνίας του με την στάση του κόμματος στο θέμα των Πρεσπών αλλά και λόγω των θέσεων που εξέφρασε το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά για τους υποστηρικτές της συμφωνίας.

Διαβάστε, επίσης:Ψήφος εμπιστοσύνης: Ξεκινά την Τρίτη διαδικασία-εξπρές