Πηγές Εφετείου για τον «μάρτυρα» της Novartis: Η δίωξη ήταν δρομολογημένη για μετά τις γιορτές

Η άσκηση ποινικής δίωξης για σοβαρότατο κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα, πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας, φαίνεται να ήταν δρομολογημένη από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Εφετείο, ήταν θέμα ημερών για την Εισαγγελία Διαφθοράς η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα για τον σύμβουλο πρώην υπουργών Υγείας, ο οποίος μάλιστα φέρεται να ήταν από τους πρώτους ή και ο πρώτος που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση. Ο άλλοτε σύμβουλος έλαβε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» και φέρεται να έχει μιλήσει στους Εισαγγελείς για πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis, για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις «πρακτικές επιρροής» για τις οποίες ελέγχεται η βιομηχανία.

Φαίνεται επίσης να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο «Γιάννης Αναστασίου» φαίνεται να κάνει γενικόλογες αναφορές όσον αφορά τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα αυτά. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Θέμιδος Μέλαθρον, μάλιστα, αναφέρουν πως ο μάρτυρας Αναστασίου, παρέλειψε να αναφερθεί στον δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση.

Έτσι, κατά δικαστικές πηγές, όταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο σχεδιασμός των Εισαγγελέων ακυρώθηκε όταν ο «Γιάννης Αναστασίου» θέλησε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, για το εν λόγω ταξίδι ήταν ενήμερες οι αρχές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το Εφετείο και τον Άρειο Πάγο, το επικείμενο ταξίδι ή μετακόμιση του «Αναστασίου», της οικογένειάς του και της οικοσκευής τους, όχι μόνο γνωστό δεν ήταν, αλλά αντιθέτως προκάλεσε πολύωρες διαβουλεύσεις των αρμόδιων Εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη τη ημέρα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη ενόσω ο «Γιάννης Αναστασίου» βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται να ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία υπό τις περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στη θέση του «Γιάννη Αναστασίου» στη δικογραφία προστέθηκε το κανονικό όνομα του πρώην συμβούλου υπό την ιδιότητα του κατηγορουμένου με το φάκελο να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

Η όλη εξέλιξη με τον «Γιάννη Αναστασίου» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπεράσπιση του να αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου και κάποιους να υποστηρίζουν πως ο μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το σκάνδαλο Novartis, ο βολικός μάρτυρας και το νέο colpo grosso της κυβέρνησης

Πυρά Άδωνι σε Πολάκη για Novartis: Γνώριζε τον προστατευόμενο μάρτυρα, θα πάει φυλακή

«Βόμβες» Γεωργιάδη: Κατέθεσε αγωγή «μαμούθ» κατά της Novartis – «Δεν μπορεί να σιωπά»