Εντολοδόχος του Τσίπρα ο Βούτσης; Δεν αλλάζει τον κανονισμό της Βουλής

Χθες δήλωνε ότι θα ενισχύσει το ρόλο των κομμάτων, αλλά σήμερα άλλαξε στάση – Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως αποδέχεται παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου.

Ως εντολοδόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την έναρξη της επιτροπής του Κανονισμού του κοινοβουλίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επεκτείνει την συζήτηση για αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στον 9,84 είπε για τον Κανονισμό της Βουλής: «Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή στην οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε, το οποίο δεν θα συνιστά καμία ουσιώδη αλλαγή επί του κανονισμού. Κι όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση, δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι και ο πυρήνας της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κόμματα. Γνωρίζετε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και που έχουν το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στη Βουλή παίρνουν κρατική επιχορήγηση, μπαίνουν στη λίστα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο στα πλαίσια του πλουραλισμού στα κανάλια, κι αυτό τεκμηριώνεται ξανά στην επόμενη εκλογική μάχη. Με αυτήν την έννοια τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και ο αρχηγοί τους, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που είναι θέμα του Κοινοβουλίου, και όπου κατ’ ελάχιστο πρέπει να έχει πέντε βουλευτές διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα ουσιαστικά.

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε αυτή την ουσιώδη διάταξη σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα η υποστήριξη του κόμματος, η οποία γίνεται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία -ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή όχι στη Βουλή κι ανεξάρτητα από το πόσους έχει ως βουλευτές-, είναι καθήκον όλων μας και επ’ αυτού θα γίνει η όποια συζήτηση πρόκειται να γίνει».

Ωστόσο σήμερα, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου άλλαξε προσανατολισμό λόγω της επιστολής του πρωθυπουργού όπου μεταξύ άλλων ζητά να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης από τον κανονισμό προκειμένου να μην φανεί ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπολίτευση ασκεί οξεία κριτική στον κ. Βούτση κατηγορώντας τον ότι ανέχεται ωμές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τσίπρας ζητά από τον Βούτση να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής