Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν πιέζεται» από τον χρόνο και δίνει την προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας»

Έτοιμος για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σήμερα Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα από δημοσιογράφο εάν είναι έτοιμος για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ο ηγέτης της χώρας απάντησε ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος».

Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποκλίνουν σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση» ενώ μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια σαφής ένδειξη προόδου στη διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ απάντησε αόριστα: «Αυτό συζητάμε».

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» ώστε η συνάντηση κορυφής να φέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

«Βαδίσαμε πλάι-πλάι στο Ανόι» και «συνεχίσαμε τον καλό διάλογο που έχουμε. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ σήμερα για να καταλήξουμε σε σπουδαία αποτελέσματα», σε «θετικά αποτελέσματα», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» – γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ – στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν πιέζεται» από τον χρόνο και δίνει την προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας».

«Δεν πιέζομαι. Η ταχύτητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτό για μένα» είπε στη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Νωρίτερα, το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν «ειλικρινείς» και «σε βάθος» συνομιλίες ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για να υπάρξουν συνολικά και ιστορικά αποτελέσματα στη δεύτερη Σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε, επίσης:

Στα πρόθυρα πολέμου δύο πυρηνικές δυνάμεις – Η αεροπορία του Πακιστάν κατέρριψε Ινδικά πολεμικά αεροσκάφη