Τα επόμενα βήματα για την μετονομασία των Σκοπίων σε “Βόρεια Μακεδονία”

Η μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα συνοδευτεί από αναμόρφωση των καινούργιων κρατικών εγγράφων

Μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την μετονομασία των Σκοπίων σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει με ρηματική διακοίνωση την κυβέρνηση των Σκοπίων για την ψήφιση του πρωτοκόλλου. Παράλληλα, θα γνωστοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι θεματοφύλακας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, την κύρωση.

Μόλις λάβουν την ρηματική διακοίνωση τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες ή οργανισμούς που τα αναγνωρίζουν σήμερα ως «Μακεδονία» πως έχουν αλλάξει συνταγματικό όνομα και να ζητήσει να τα αποκαλούν με αυτό.

Ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο Associated Press πως αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «τις επόμενες ημέρες».

Η μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα συνοδευτεί από αναμόρφωση των καινούργιων κρατικών εγγράφων. Παλαιότερα έγγραφα ταυτοποίησης που έχουν διεθνή χρήση – όπως διαβατήρια – θα πρέπει να αντικατασταθούν σε βάθος πενταετίας.

Άλλα χαρτιά που χρησιμοποιούνται μόνον στο εσωτερικό θα αντικατασταθούν εντός πέντε ετών από το άνοιγμα του συναφούς κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.

Θα πρέπει επίσης να αλλάξουν οι τίτλοι δημόσιων οργανισμών ή οργανισμών που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά ακόμα και στο γραφειοκρατικό επίπεδο και είναι διατεθειμένοι να την κάνουν», είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Η ένταξη των Σκοπίων στο NATO θα ολοκληρωθεί όταν όλα τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο εισδοχής και ενημερώσουν την Ουάσιγκτον. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, και τότε η γειτονική χώρα θα γίνει επισήμως το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

Έως τώρα τα Σκόπια θα εκπροσωπούνται στις εργασίες του οργανισμού ως προσκεκλημένος παρατηρητής, δίχως δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε, επίσης:

Στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια ως «Βόρεια Μακεδονία»! Πέρασε το πρωτόκολλο ένταξης!