Αναβίωσε στην Αθήνα ο ιστορικός “Ιερός Λόχος” (Εικόνες και βίντεο)

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου παρ’όλες τις άσχημες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η παρουσίαση της νέας ενδυμασίας της φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός» η οποία είναι πιστό αντίγραφο της στολής των Ιερολοχιτών του πρώτου ελληνικού τακτικού στρατιωτικού σώματος της νεότερης ιστορίας μας, υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η ημέρα της παρουσίασης της νέας ενδυμασίας της μπάντας του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» δεν είναι τυχαία, καθώς σαν χθες στις 24 Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε την επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας.

Ήταν τότε που ο Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 και ύψωσε τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ενδυμασίας του «Διονυσίου Σολωμού» ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου φυλάσσεται η καρδιά του.

Στη συνέχεια η μπάντα «Διονύσιος Σολωμός» ενδεδυμένη με τα μαύρα των Ιερολοχιτών πραγματοποίησε πομπή στη Β. Σοφίας μαζί με τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ», τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μέχρι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Στις 12:30 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αναβίωσης του Ιερού Λόχου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής, πρώην υπουργό και πρόεδρο της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940 – 41, Γεώργιο Σούρλα.

Την εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο βραβευμένος δημοσιογράφος κ. Νικόλαος Βαφειάδης και το παρόν από το Μεσολόγγι έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς ,ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Σπύρος Καρβέλης , ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου κ. Δημήτρης Μπαλαμπάνης και η πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Μεσολογγίου κα Άντζελα Καζαντζή.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της επίσημης παρουσίασης της νέας ενδυμασίας σε εκδήλωση στο Μεσολόγγι.

Πηγή: defence-point.gr