Η κακοκαιρία έκανε το «θαύμα» της στην Κρήτη – Υπερχείλισε ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη

Μπορεί η τελευταία κακοκαιρία που έπληξε με σφοδρότητα το νησί της Κρήτης, να έφερε καταστροφές και πολλά προβλήματα στους κατοίκους της, είχε όμως και τα θετικά της.

Συγκεκριμένα χθες το βράδυ, ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε, γράφοντας έτσι ιστορία για ένα φράγμα που έχει συζητηθεί πάρα πολύ για το τεχνικό και ακόμα περισσότερα οικονομικό του σκέλος, μιας και μιλάμε για ένα έργο που έφτασε να κοστίσει κοντά στα 250 εκατ. ευρώ (!), και το οποίο φράγμα, η αλήθεια είναι, πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός να το δούμε να γεμίζει…

Η υπερχείλιση του Αποσελέμη έγινε με ήπιο, ελεγχόμενο τρόπο, μετά από σχετικές κινήσεις και μέριμνα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που εύλογα δεν ήθελε να ρισκάρει μια φυσική αλλά συνάμα πιο “βίαιη” από πλευράς ορμητικότητας του νερού πρώτη υπερχείλιση.

Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχείλισε λοιπόν με ελεγχόμενο τρόπο χθες το βράδυ, σε μια ιστορική, αν μη τι άλλο, ημέρα και στιγμή για το μεγάλο υδρευτικό έργο της ανατολικής Κρήτης, που φέτος, χάρη βεβαίως και στις πολλές βροχοπτώσεις, εκπλήρωσε τις προσδοκίες του. Και μένει να δούμε στην πράξη αν η φετινή υπερχείλιση του Αποσελέμη, με βάση και τη διαχείριση που θα γίνει, θα εξασφαλίσει όντως, όπως είναι αναμενόμενο, τα επόμενα χρόνια όλο το βόρειο παραλιακό τόξο, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, απέναντι στην πάντοτε καραδοκούσα απειλή της λειψυδρίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ήδη η παροχή νερού από το φράγμα προς τους τρεις Δήμους, οι οποίοι αθροιστικά θα πάρουν από τον Αποσελέμη περί τα 8 εκατ. κυβικά νερού!

Πηγή: neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απίστευτη καταστροφή στην Κρήτη από ψηλά – Εικόνες από drone

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η κακοκαιρία στην Κρήτη – Έβρεξε περισσότερο και από τη Νορβηγία