To 80% των «κόκκινων» δανειοληπτών εκτιμάται πως μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία στην κύρια κατοικία τους και να διεκδικήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους μέσω του νέου πλαισίου που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου το νόμο Κατσέλη.
Συγκεκριμένα 200.000 οφειλέτες από το σύνολο των 240.000 «κόκκινων» δανειοληπτών θα τύχουν της νέας προστασίας. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για δάνεια μικρού ύψους, συνολικού υπολοίπου της τάξης των 10-11 δισ. ευρώ από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ επισφαλειών που έχουν ως υποθήκη ένα σπίτι.
Εάν ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών δεχθεί τον διακανονισμό που θα του προτείνουν οι τράπεζες και αρχίσει ξανά τη εξυπηρέτηση του δανείου του, τότε θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα. Εάν όμως η πλειονότητα των οφειλετών χρησιμοποιήσει το νέο πλαίσιο απλώς και μόνο για να καθυστερήσει την έναρξη εξόφλησης των υποχρεώσεών του, προσδοκώντας σε αναβολή μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, τότε μπορεί να οι τράπεζες να χρειαστεί να εγγράψουν επιπλέον προβλέψεις, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά τους.
Πάντως η υποχρέωση πληρωμής του 30% της παλαιάς μηνιαίας δόσης από όσους επιλέξουν τη δικαστική οδό, μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο, αποτελεί ένα σοβαρό αντικίνητρο για όσους θέλουν απλώς να παίξουν καθυστέρηση.
Ζήτημα υπάρχει για τους περίπου 150.000 οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση στον ισχύοντα Νόμο Κατσέλη και περιμένουν το δικαστήριο. Πρόκειται για χρέη της τάξης των 13 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν κολλημένα, λόγω των αργών ρυθμών με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τράπεζες διερευνούν διάφορα νομικά θέματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το θέλουν να προσφύγουν στο νέο πλαίσιο, διεκδικώντας μια ρύθμιση με επιδότηση της δόσης. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο οι προϋποθέσεις ένταξης αλλάζουν, με βάση το νέο πλαίσιο. Εκτιμάται πάντως πως τουλάχιστον 50.000 δανειολήπτες της κατηγορίας πληρούν τα θεσπιζόμενα νέα όρια και μεγάλος αριθμός τους θα προσέλθει αυτοβούλως στον νέο νόμο. Για τους υπόλοιπους ωστόσο, δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα των υποθέσεών τους.
Διαβάστε, επίσης:
Τράπεζες: Θετικό βήμα η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας