Έρχεται φορο-γολγοθάς μετά τις εκλογές

52

Ένα τεχνικής φύσης φορολογικό μορατόριουμ βιώνουν αυτή την περίοδο εκατομμύρια φορολογούμενοι. Από το τέλος Ιανουαρίου έχουν εκλείψει οι τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις για τα φυσικά πρόσωπα καθώς στο τέλος κάθε μήνα δεν υπάρχει κάποια φορολογική υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι ετοιμάζονται για τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολλαπλές φετινές φορολογικές υποχρεώσεις που θα ξεκινήσουν στα μέσα του καλοκαιριού. Οι υποχρεώσεις αυτές που θα αρχίσουν να πέφτουν σαν βροχή μετά τις εκλογές του Μαΐου αποτελούν και ένα επιχείρημα υπέρ του στησίματος και εθνικής κάλπης τον Μάιο.

Οι φορολογούμενοι, δηλαδή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινήσουν να πληρώνουν σημαντικά ποσά από τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα:

-Από Ιούλιο έως και το τέλος του έτους, δηλαδή σε έξι μηνιαίες δόσεις, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος για το εισόδημα του 2018. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

-Από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

-Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και θα εξοφληθεί σε τουλάχιστον 5 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πληρωθεί σε έξι δόσεις με μία δόση τον Ιανουάριο 2020.

-Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2020. Τα τέλη ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίδομα ενοικίου 2019: Πώς να συμπληρώσετε την αίτηση

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιδότησης ενοικίου