Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Ο ξανθός άγγελος που έγινε νεοναζί δολοφόνος (Εικόνες)

Ποιος είναι ο Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της σφαγής στο Κράιστσερτς. «Δεν έδειχνε τύπος που είχε ενδιαφέρον για τα όπλα» λέει γυναίκα που τον γνώριζε. Αφοσιώθηκε στη γυμναστική μετά το θάνατο του πατέρα του, που ήταν αθλητής. Ταξίδεψε σε Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ευρώπη πριν επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία.

Σοκαρισμένη η Νέα Ζηλανδία και η παγκόσμια κοινή γνώμη από το λουτρό αίματος με 49 νεκρούς και 48 τραυματίες σε δυο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς. Η τρομοκρατική επίθεση σε δυο τεμένη, την ώρα που ήταν ασφυκτικά γεμάτα κόσμο λόγω της προσευχής της Παρασκευής, καταγράφηκε από τον έναν δράστη, τον 28χρονο Μπρέντον Τάραντ.

Το ξανθό παιδί που έγινε νεοναζί σφαγέας

Καθώς οι ώρες μετά το πρωτοφανές μακελειό στη Νέα Ζηλανδία περνούν, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες πληροφορίες για το παρελθόν του 28χρονου Αυστραλού Μπρέντον Τάραντ. Εντός παιδιού που – όπως αναφέρει ο ίδιος στο μανιφέστο του- γεννήθηκε από γονείς που η καταγωγή τους έχει ρίζες από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Αγγλία, που μεγάλωσε στο Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο πατέρας του, Ρόντνεϊ, ήταν αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 49 ετών από καρκίνο. Η μητέρα του και η αδερφή του ζουν ακόμα στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με το ABC News, η οικογένεια Τάραντ ήταν γνωστή στην περιοχή.

Ο Τάραντ σε παιδική ηλικία

Για κάποιο διάστημα εμφανίζεται ως personal trainer, αφού είχε «κληρονομήσει» την αγάπη για τον αθλητισμό από τον πατέρα του. Η Τρέσι Γκρέι δήλωσε στο ABC News πως γνώρισε τον Μπρέντον Τάραντ όταν εκείνος πήγαινε στο γυμναστήριο που εκείνη διηύθυνε. Ήταν η περίοδος που είχε τελειώσει το σχολείο, το 2009 και έως το 2011 όταν έφυγε για να ταξιδέψει στον κόσμο. Εκείνο το διάστημα φαίνεται πως ήταν κομβικό για τη ζωή του, αφού το 2010 είχε πεθάνει ο πατέρας του.

Η Γκρέι λέει ότι ο 28χρονος έκανε μόνος του προπόνηση και λίγο καιρό μετά έγινε κι ο ίδιος γυμναστής, αναλαμβάνοντας δικούς του πελάτες.

«Ήταν πολύ αφοσιωμένος, περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Ήταν πολλές ώρες στο γυμναστήριο, σήκωνε πολλά βάρη. Σχεδόν μεταμόρφωσε το σώμα του» είπε η Γκρέι, σημειώνοντας πως ποτέ δεν είχε μιλήσει μαζί του πολιτικά ούτε τον είχε ακούσει να εκφράζει πολιτικές απόψεις.

Υποστηρίζει πως δεν τον ενδιέφερε ούτε το σχολείο ούτε και το πανεπιστήμιο, πως έβγαλε λεφτά ανταλλάσσοντας Bitcoin και πέρασε κάποια χρόνια, από το 2011 και μετά ταξιδεύοντας στο Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και την Ευρώπη.

Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Μπρέντον Τάραντ

Είχε προειδοποιήσει;
Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του μακελάρη του Κράιστσερτς έρχονται μαζί με ακόμη μια σοκαριστική αποκάλυψη. Πρόκειται για μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε λίγο πριν από τις επιθέσεις στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους. Εκεί, ένας χρήστης ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε το link για τη σελίδα στο Facebook, από την οποία μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση. Ανέβασε επίσης και το μανιφέστο της ντροπής που είχε γράψει ο 28χρονος μακελάρης.

Το link στο Facebook έστελνε τους χρήστες στη σελίδα με όνομα χρήστη brenton.tarrant.9. Στον λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @brentontarrant αναρτήθηκαν από χθες Τετάρτη φωτογραφίες ενός τουφεκιού και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού με ονόματα και μηνύματα που έχουν σχέση με τον λευκό εθνικισμό. Όπλα που έμοιαζαν ίδια με αυτά των φωτογραφιών στο Twitter εμφανίζονται και στο βίντεο από την επίθεση.

Αν και η Νέα Ζηλανδία φημίζεται για τα χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας, την ανεκτικότητα και την ασφάλεια και η κοινωνία της είναι σοκαρισμένη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με τον Πολ Μπιουκάναν, πρώην αναλυτή αμυντικής πολιτικής και αντικατασκοπείας ο οποίος σήμερα εργάζεται στην εταιρεία συμβούλων 36th Parallel Assessments, η απειλή από νεοναζιστικές οργανώσεις στη χώρα ήταν ήδη γνωστή.

«Το Κράιστσερτς έχει μια πολύ ενεργή κοινότητα της λευκής ανωτερότητας, μια κοινότητα που έχει επιτεθεί σε πρόσφυγες και σε μη λευκούς ανθρώπους σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία 20 χρόνια«, δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio New Zealand. «Αυτό δείχνει ότι δεν ζούμε σε ένα άκακο περιβάλλον αυτή την εποχή, έχουμε μολυνθεί με τον ιό του εξτρεμισμού. Το ζήτημα είναι ότι (η επίθεση) προήλθε από οπαδούς της λευκής ανωτερότητας, όχι από την ισλαμική κοινότητα που ήταν σήμερα ο στόχος«, τόνισε.

Οι μουσουλμάνοι αναλογούν μόλις σε κάτι περισσότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με απογραφή του 2013, με περισσότερους από τα 3/4 να έχουν γεννηθεί αλλού. Στη Νέα Ζηλανδία, δηλαδή, υπάρχουν λίγοι περισσότεροι από 46.000 μουσουλμάνοι. Ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωναν μουσουλμάνοι αυξήθηκε κατά 28% από το 2006 ως το 2013, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Περίπου το ένα τέταρτο εξ αυτών έχει γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία.

Από το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα

Οι πολύνεκρες επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ανάμεσά τους και μια με δράστη έναν »μοναχικό λύκο», ο οποίος σκότωσε 13 ανθρώπους στην μικρή πόλη Αραμοάνα του Σάουθ Άιλαντ το 1990 ύστερα από έναν καυγά με γείτονές του.

Ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών και ενισχύθηκαν οι νόμοι για τη χορήγηση άδειας οπλοχρησίας ώστε να περιλαμβάνουν αυστηρούς περιορισμούς για τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου.

Σύμφωνα με την οργάνωση προώθησης του ελέγχου των όπλων GunPolicy.org, που τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, στον πληθυσμό της Νέας Ζηλανδίας των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων, υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια όπλα. Την δεκαετία 2003-2013, για την οποία υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ανθρωποκτονίες με όπλα στη χώρα προκάλεσαν 3-12 θανάτους τον χρόνο.

Ένα από τα βασικά επεισόδια έντασης τα τελευταία χρόνια στη Νέα Ζηλανδία προκλήθηκε το 2006 μετά τη δημοσίευση στον Τύπο της Δανίας σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν από τον τοπικό Τύπο και θεωρήθηκαν βλάσφημα από τους μουσουλμάνους. Τα σκίτσα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα και κατέβασαν στον δρόμο εκατοντάδες διαδηλωτές. Η τότε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ είχε υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η δημοσίευση των σκίτσων δεν ήταν συνετή.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Σφαγή» στη Νέα Ζηλανδία: 49 νεκροί από επιθέσεις σε δύο τεμένη (Εικόνες και βίντεο)

Ερντογάν προς «Τουρκοφάγο»: Όσο υπάρχει αυτό το έθνος η Αγία Σοφία δεν θα γίνει εκκλησία