Να γιατί “πνίγηκε” η Κρήτη: Έβρεχε για 40 ώρες συνεχώς και “έπεσαν” 15.500 κεραυνοί (Χάρτες)

Τα νεότερα στοιχεία από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη το τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου 2019, έδωσε στην δημοσιότητα ο ιστότοπος meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε από τις ακτές της Αφρικής όπου βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις νότιες ακτές της Κρήτης αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Όπως θα δείτε και παρακάτω στον χάρτη σημειώνονται με “L” οι διαδοχικές θέσεις του βαρομετρικού χαμηλού την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ενώ με κίτρινα στίγματα τα κεραυνικά πλήγματα του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου, όπως καταγράφηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συνολικά περισσότεροι από 15.500 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη, οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα ανατολικά Λευκά Όρη και στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, κατέγραψε ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών στην πρώτη περιοχή και 496 χιλιοστά βροχής στην δεύτερη.

Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο (είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς) ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών) δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.

Στον χάρτη παραπάνω, με κόκκινες γραμμές δίνονται βασικά ποτάμια/χείμαρροι της περιοχής καθώς και ενδεικτικά ορισμένα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές. Εκτιμάται ότι μόνο στην περιοχή με μωβ σκίαση στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών ορέων (έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων), έπεσαν περισσότερο από 80.000.000 κυβικά μέτρα νερό, χωρίς να υπολογίσουμε τις ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο (και πολύ μεγαλύτερο) τμήμα του νομού Χανίων.

Τέλος στο παραπάνω διάγραμμα δίνονται οι δεκάλεπτες βροχές από τους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου. Για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή, με την μεγαλύτερη ένταση να καταγράφεται και στους 2 σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απίστευτη καταστροφή στην Κρήτη από ψηλά – Εικόνες από drone

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η κακοκαιρία στην Κρήτη – Έβρεξε περισσότερο και από τη Νορβηγία