Οι ιταλικές αρχές διέλυσαν παραγκούπολη 900 λαθρομεταναστών στην Καλαβρία (Βίντεο)

Περίπου 900 παράνομοι μετανάστες απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωί χωρίς επεισόδια από το Σαν Φερντινάντο, στην Καλαβρία (νοτιοδυτική Ιταλία), και ο πρόχειρος καταυλισμός τους ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Όπως είχαμε υποσχεθεί (…) περάσαμε από τα λόγια στα έργα», δήλωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των μεταναστών αυτών, πολλοί από τους οποίους είχαν βρει εποχική εργασία, μερικές φορές μαύρη, στην περιοχή, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί. Ο Σαλβίνι υποσχέθηκε ότι θα μετεγκατασταθούν σε κέντρα υποδοχής, ωστόσο σήμερα το πρωί πολλοί μετανάστες, που ρωτήθηκαν από τα ιταλικά ΜΜΕ, είπαν πως εξακολουθούν να μην ξέρουν πού θα οδηγηθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παραγκούπολη του Σαν Φερντινάντο εκκενώνεται με αυτό τον τρόπο χωρίς το πρόβλημα να επιλύεται πραγματικά και με κίνδυνο να αυξηθεί η επισφάλεια αυτών των μεταναστών, καταγγέλλουν οι οργανώσεις αρωγής. Τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τυχαίες πυρκαγιές ή από εμπρησμούς εδώ και έναν χρόνο, καταγγέλλει επίσης η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο θάνατος ενός Σενεγαλέζου, του 29χρονου Μουσά Μπα, είχε οδηγήσει τις ιταλικές αρχές να δώσουν και πάλι εντολή για την κατεδάφιση της παραγκούπολης αυτής.

Όμως, υπενθυμίζει η οργάνωση αυτή που είναι παρούσα στο σημείο εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή η «πολλοστή» επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε «χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη ούτε τα ατομικά δικαιώματα αυτών των μεταναστών εργατών ούτε οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν τοπικοί και περιφερειακοί θεσμοί και ενώσεις υπέρ ενεργειών που αποσκοπούν μακροπρόθεσμα στην κοινωνική ένταξή τους».

Εκατοντάδες μετανάστες απέκτησαν τη συνήθεια εδώ και χρόνια να εγκαθίστανται σε αυτή την αγροτική περιοχή της Καλαβρίας με πόλο έλξης την εποχική εργασία.

Η Coldiretti, το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο στον αγροτικό τομέα, απηύθυνε, εξάλλου, προχθές Δευτέρα, έκκληση στις αρχές να επισπεύσουν τη χορήγηση αδειών για την είσοδο ξένων εργατών στην Ιταλία, λόγω της πρόωρης έναρξης της συγκομιδής ορισμένων προϊόντων εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ματέο Σαλβίνι: «Δε θα δεχτούμε μετανάστες από τη Γερμανία. Θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια»

Σαλβίνι μαινόμενος: Άνθρωποι σαν τον Γιούνκερ και τον Μοσκοβισί έχουν καταστρέψει την Ευρώπη

Ο Κόντε απαντά στον Μοσκοβισί: Η ευρωπαϊκή ιθύνουσα τάξη έχει απομακρυνθεί από τους πολίτες