Ο καθηγητής Συνολάκης για το Μάτι: «Άθλιος» ο συντονισμός – Ντράπηκα σαν άνθρωπος

101

«Ντράπηκα σαν άνθρωπος και σαν Έλληνας όταν βγήκε η εισαγγελική έκθεση στη δημοσιότητα», τόνισε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Για τον «άθλιο», όπως τον χαρακτήρισε, συντονισμό της Πυροσβεστικής στις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, μίλησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Αδιανόητο, δεν είχα φανταστεί τέτοια παντελή έλλειψη συντονισμού, αυτή την παντελή έλλειψη συνεννόησης, αυτό το χάλι… Ντράπηκα σαν άνθρωπος και σαν Έλληνας όταν βγήκε η εισαγγελική έκθεση στη δημοσιότητα», τόνισε ο κ. Συνολάκης.

«Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου γίνονταν 200 τηλεφωνήματα το λεπτό προς το συντονιστικό της Πυροσβεστικής… Καταλαβαίνετε την απόγνωση των ανθρώπων… Δεν δόθηκε οργανωμένη εκκένωση. Κανένας δεν τους ειπε σηκωθείτε και φύγετε απ’ τα σπίτια σας. Οι περισσότεροι από το Μάτι έφυγαν γιατί τρέχανε οι γείτονές τους», πρόσθεσε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, ενώ υποστήριξε:

«Πού ήταν η αστυνομία; Δεν υπήρχε σαφής οδηγία για το τι να κάνουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό άλλοι έφευγαν με το αμάξι στην ευθεία και εγκλωβιζόντουσαν και άλλοι πήγαιναν προς τη θάλασσα. Δεν υπήρχε ελικόπτερο να επιβλέπει και να δίνει οδηγίες».

«Οι άνθρωποι είχαν φθάσει στο σημείο να τηλεφωνήσουν σε πολιτικούς προκειμένου να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το λιμενικό και να μάθουν έρθουν να τους μαζέψουν», συμπλήρωσε ο κ. Συνολάκης.

Όσο για το αν πάρθηκε κάποια πολιτική ευθύνη ο κ. Συνολάκης τόνισε: «Από πολιτικούς όχι…Χάσαμε πολύ χρονο. Γίνανε λάθη. Έπρεπε να βγει κάποιος να το παραδεχτεί για να δούμε τι καλύτερο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Όταν αφήνεις να βγαίνει προς τα έξω ότι όλα κύλησαν τέλεια και όπως έπρεπε, τότε δεν αφήνεις να παρθούν και τα κατάλληλα μέτρα όπως είμαστε προετοιμασμένοι για να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, έχουν γίνει οι αλλάγες που πρέπει να γίνουν ώστε να αλλάξει αυτό το άθλιο σύστημα που δεν υπάρχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόρισμα-καταπέλτης από τους εισαγγελείς για τη φωτιά στο Μάτι: Δεν ήξεραν αν υπήρχε φωτιά!

«Κεραυνοί» Βασίλη Λεβέντη κατά κυβέρνησης για το Μάτι: Έπρεπε να παραιτηθούν όλοι (Βίντεο)

Γ. Καρατζαφέρης: Πλημμέλημα οι 100 νεκροί στο Μάτι, 10 χρόνια η πλαστογραφία απολυτηρίου δημοτικού (Βίντεο)