Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μην ξεχνάμε τις Ρομά, τις κρατούμενες, όσες έχουν υποστεί βία

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Τις γυναίκες Ρομά, τις γυναίκες πρόσφυγες, τις κρατούμενες, τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, μας καλεί να θυμηθούμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Υγεία για Όλους», Γεώργιος Χρούσος. Ο κ. Χρούσος μας προτρέπει να μην τις ξεχνάμε.

Το εθελοντικό πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για την επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιήσει ιατρικές παρεμβάσεις στις γυναικείες φυλακές Θήβας, σε δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες και σε δομή κακοποιημένων γυναικών.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρούσος και η συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου, από τις δράσεις του προγράμματος έχουν διαπιστώσει την ανάγκη παρεμβάσεων στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ειδικότερα «οι γυναίκες Ρομά αποτελούν διαχρονικά τα σιωπηλά θύματα ακραίων συμπεριφορών, βίαιων ενεργειών, ρατσιστικών προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» .

Οι γυναίκες πρόσφυγες «κάνουν έναν καθημερινό αγώνα να τα βγάλουν πέρα, καθώς παλεύουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και, παράλληλα, να φροντίσουν τις οικογένειές τους που συνωστίζονται σε ετοιμόρροπα σπίτια και σκηνές. Πολλές ζουν υπό την απειλή βίας και εκμετάλλευσης, ενώ τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες τραυματικές εμπειρίες και βιώνουν την απόγνωση, καθώς και πολλά προβλήματα υγείας».

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» έχει αναπτύξει δράση και στις γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές, οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, «αντιμετωπίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα, προβλήματα υγείας, έλλειψη οικογενειακών δεσμών, ή κλονισμένες οικογενειακές σχέσεις, ανεργία και φτώχεια. Στους χώρους κράτησης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με την έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών που μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους, και την περιορισμένη επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον».

Όσο για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, όπως αναφέρει ο κ. Χρούσος, «βιώνουν τον φόβο της κακοποίησης, τον πανικό, με αποτέλεσμα εκτός από τα ψυχιατρικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η αυριανή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Πώς ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η διαμαρτυρία έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Αίτημα τους ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ο εορτασμός όμως, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Θεσμοθετήθηκε τελικά το 1977 από τον ΟΗΕ.

Παραδοσιακά, αυτή η μέρα αποτελεί φόρο τιμής στα γεγονότα της 8 Μαρτίου 1857. Ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο με σκοπό να κάνουν τα γνωστά τα αιτήματά τους για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών.

Διαβάστε, επίσης:

Κάλυμνος: Πλημμύρισε παραδοσιακές φορεσιές στην παρέλαση για την ενσωμάτωση με την Ελλάδα (Εικόνες)