Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την έκδοσή του 10ετους ομολόγου

Η Ελλάδα πούλησε το πρώτο της δεκαετές ομόλογο έπειτα από εννέα χρόνια, σχολιάζουν οι «FT», σε μια ακόμη ένδειξη των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης

Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ την έκδοση του 10ετούς ομολόγου το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την έκδοση του ομολόγου, είχε ως αποτέλεσμα το εύρος του επιτοκίου να μειωθεί ήδη από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο κάλυψε σχεδόν τα τρία τέταρτα του δανειακού προγράμματος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το σύνολο του έτους.

Με την έκδοση και του δεκαετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από την αρχή του έτους 5 δισεκ. ευρώ, ενώ το ύψος των κεφαλαίων, που θα αναζητούσε μέσω των αγορών ο ΟΔΔΗΧ φέτος, είχε προσδιοριστεί στο τέλος του 2018 σε τρία εναλλακτικά σενάρια από 3 έως 7 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη έξοδο στις αγορές, μετά τον Αύγουστο, που ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα του ΕΜΣ, μέσω της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου στο τέλος Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε από τις αγορές ποσό ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.

Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,6%, ενώ και τότε, όπως και σήμερα, το ύψος των προσφορών υπερκάλυψε σημαντικά τον στόχο που είχε τεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην έκδοση του Ιανουαρίου οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 10 δισεκ. ευρώ ενώ στη σημερινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ανήλθαν στα 11,8 δισεκ. ευρώ. Τελικά με το δεκαετές ομόλογο αντλήθηκε το ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,9%.

Συνολικά τα 5 δισεκ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις αντιστοιχούν στο 71,4% του ανώτερου στόχου των 7 δισεκ. ευρώ στο εύρος των δανειακών αναγκών που έχει ορίσει ο ΟΔΔΗΧ.

Για το υπουργείο Οικονομικών, «το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα» όπως ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή του πιστοποιώντας ότι η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Μάλιστα πηγές αγοράς τονίζουν ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά τα τέλος των μνημονίων και τη μη αποδοχή των προτάσεων για την υιοθέτηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης η οποία θα συνοδευόταν από νέες δεσμεύσεις για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν η πρώτη για το Ελληνικό Δημόσιο μετά την 11 Μαρτίου του 2010, τότε που η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,25%. Και σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής όπου η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με επιτόκια στα επίπεδα προ κρίσης.

 

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Financial Times: Επιτυχημένη η έκδοση του 10ετούς – Ιδανικές οι συνθήκες

«Η Ελλάδα εξασφάλισε προσφορές 11,8 δισ. ευρώ στο πρώτο 10ετές ομόλογο από την εποχή της κρίσης» είναι ο τίτλος άρθρου των «Financial Times», σχολιάζοντας την επιτυχία της έκδοσης, η οποία υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, ενώ η Αθήνα δανείσθηκε με επιτόκιο 3,9%.

Η Ελλάδα πούλησε το πρώτο της δεκαετές ομόλογο έπειτα από εννέα χρόνια, σχολιάζουν οι «FT», σε μια ακόμη ένδειξη των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Είναι το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας από τον Μάρτιο του 2010, λίγες εβδομάδες προτού η χώρα αποκλεισθεί από τις κεφαλαιαγορές και αναγκασθεί να ζητήσει την υπαγωγή της στο πρώτο από τα τρία πακέτα διάσωσης.

Το ελληνικό ομόλογο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιτυχημένων ομολογιακών εκδόσεων από τις αρχές του έτους, αντιβαίνοντας στις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης για κρατικό χρέος της Ευρωζώνης, αφότου η ΕΚΤ έγραψε τον «επίλογο» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αγορά άρχισε να ευημερεί μετά στη στροφή 180 μοιρών από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ και την παραδοχή από την ΕΚΤ για επιβράδυνση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας για τους επενδυτές ότι είναι σχεδόν μηδαμινές οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προσβλέπουν σε εκδόσεις χρέους, σημειώνουν οι «FT».

‘Οπως δηλώνει η Κριστίνα Τσο, senior debt markets banker στην BNP Paribas -εκ των αναδόχων της ελληνικής έκδοσης- η στρατηγική της χώρας αφορά «την επιστροφή στην κανονικότητα και να ξαναγίνει τακτικός εκδότης κρατικού χρέους, χτίζοντας σταδιακά πάνω σε κάθε διαδοχική έκδοση». «Δεν χρειάζεται να εκδώσουν(χρέος) για χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2021 -καλύπτονται από το μαξιλάρι ρευστότητας- άρα ο λόγος πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές αποτελεί τόσο άσκηση εμπιστοσύνης όσο και άσκηση χρηματοδότησης», προσθέτει η κ. Τσο.

Διαβάστε, επίσης:

Reuters: Ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας