Χλιαρή αντίδραση Τσίπρα στην αρπαγή ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία

47

Μήνυμα στην Αλβανία για την ευρωπαϊκή της προοπτική έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του εργασιών της 7ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, μίλησε για “αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα”.

Σύμφωνα με το himara.gr, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου υφαρπαγής περιουσιών μέσω της υπουργικής απόφασης 708, που αφορά τις παραθαλάσσιες περιουσίες σε Χιμάρα, Αγίους Σαράντα και Αυλώνα.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη τα Σκόπια να αποκτήσουν ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς και στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Σερβίας, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη καταφέρει πολλά και πρέπει να ενθαρρυνθεί.

“Στηρίξαμε και τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, διάλογος που δεν βοηθείται από τις πρωτοβουλίες της Πρίστινας”, τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε την πεποίθηση πως τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της Συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία”.

Αιχμές προς Αλβανία

“Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία”, σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι “το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν”. “Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι “αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη”. “Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν”, υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί “γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα”. Σημείωσε ότι όμως “βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ράμα προχωρά το σχέδιο της υφαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων στην Χιμάρα