Αλ. Τσίπρας: Ενώνουμε δυνάμεις για μια νικηφόρα πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Με την προσφώνηση «φίλες και φίλοι, Προοδευτικοί Πολίτες της Αθήνας» και τη διαπίστωση του ότι «η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα», ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

«Η παρουσία σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεμπερδεύουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια», τόνισε. Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι των Μνημονίων, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. «Εμείς, εσείς σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη».

«Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε. Δυνάμεις, όπως παρατήρησε, από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές: δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.

Να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια για μια προοδευτική διακυβέρνηση και την επόμενη τετραετία, ήταν το μήνυμα των εκπροσώπων των κινήσεων που προηγήθηκαν με τις ομιλίες τους, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ενώνουμε δυνάμεις για την αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Σήμερα ενώνουμε δυνάμεις. Στην αρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει. Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να προτάσσονται διαφορές.

Προσδιόρισε ως κομβικά, δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που «αναδιατάσσουν τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων», καθώς επίσης και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε στις ευθύνες των συντηρητικών ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν την κρίση και πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους», ενώ ακόμα και σήμερα αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις, με τις βαριές ευθύνες, κωφεύουν.

Σημείωσε ότι κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. Όμως όπου διαχειρίζεται εξουσία αποδεικνύεται η πιο συστημική από τους συστημικούς, παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ παριστάνουν τα κοκκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους.

«Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλ. Τσίπρας: Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών