ΗΠΑ: Τα άκουσε ο Γ. Κατρούγκαλος από ομογενείς για την συμφωνία των Πρεσπών (Βίντεο)

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ομογενείς απηύθυναν ερωτήσεις σε έντονο ύφος διαφωνίας και τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον “Εθνικό Κήρυκα”, όλα ξεκίνησαν μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, όταν έλαβε τον λόγο το στέλεχος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, ρωτώντας για την παραχώρηση του ονόματος, όπως επίσης και για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε αρχικά από τους συντονιστές να επιτρέψουν τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτού του περιεχομένου, επιμένοντας στην απάντησή του ότι η Συμφωνία είναι δίκαιη και συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνέχεια, επικράτησε εκνευρισμός όταν δεν δόθηκε άμεσα ο λόγος σε άλλους ομογενείς, με αποτέλεσμα 8 – 10 άτομα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ορισμένοι εκ των οποίων φώναξαν τη λέξη «προδοσία».

«Για ποιον λόγο δεν ήρθατε στην Αστόρια να κάνετε αυτήν την ομιλία και να συζητήσετε με τους ομογενείς;», ανέφερε, σε έντονο ύφος, μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα, πριν αποχωρήσει με ανάλογο τρόπο.

Μάλιστα, λίγο έλειψε να ξεφύγει η κατάσταση, όταν λίγο αργότερα ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ζήτησε να κάνει ερώτηση επίμονα, αλλά αρχικά ο συντονιστής τού διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Με τους υπεύθυνους ασφαλείας να του κάνουν συστάσεις και τελικά να τον απειλούν με αποβολή από την αίθουσα, ο κ. Τσιούρης είπε πως «ένα εκατομμύριο άτομα που διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι εθνικιστές» και εξέφρασε την αμφιβολία του εάν οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχολιάζοντας αργότερα το περιστατικό, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να ακούσει τις ερωτήσεις αυτών που διαφωνούσαν, είπε ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να «πείθεις αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, με επιχειρήματα».

Παρόντες στην αίθουσα ήταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αναπληρωτής Μ.Α., Διονύσης Καλαμβρέζος και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με φέρετρο υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη (Βίντεο)

Πορεία για τη Μακεδονία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Χαμός έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες (Βίντεο)