“Ηχηρό μήνυμα” Αποστολάκη-Πάϊατ σε Τουρκία για τα stealth μαχητικά F-35

Την πολυεθνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019” παρακολούθησε τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είδε από κοντά την παρέλαση της “αφρόκρεμας” των αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας και των συμμαχικών κρατών, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ, ενώ και οι δύο έστειλαν “ηχηρό μήνυμα”.

Ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης αναφέρθηκε στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019” στον βαθμό δυσκολίας της, αλλά και στην τεράστια συμβολή και παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων με τα αεροσκάφη τους, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας, ενώ άφησε “αιχμές” για το “καινούριο αεροπλάνο της Ελλάδας” φωτογραφίζοντας το αόρατο (stealth) μαχητικό πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ F-35, κάτι που ο Αμερικανός πρέσβης σχολίασε.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το onalert.gr, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι “είμαστε παρόντες να παρακολουθήσουμε την διασυμμαχικής άσκηση από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ προσκαλούμε συμμαχικά κράτη και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση έχουν λάβει μέρος 77 αεροσκάφη, ενώ ο βαθμός δυσκολίας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προχωρημένος με δύσκολα σενάρια, σε όλο τον εναέριο χώρο.

Πρόκειται για μια άσκηση με μεγάλη επιτυχία, αφού όλοι έχουν να κερδίσουν κάτι, καθώς προχωρά η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι καλές σχέσεις να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την Ειρήνη.

Το μήνυμα που περνάμε είναι ότι επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο. Είναι ελληνικός και γι’αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς.”

Ο Αποστολάκης αναφέρθηκε και στα “σενάρια” που έχουν φουντώσει αναφορικά με τα μαχητικά F-35 και την Ελλάδα, λέγοντας ότι “ξέρετε ότι εμείς εκτός από τα F-16 αναζητούμε το καινούριο αεροπλάνο της Ελλάδας.

Η δήλωση αυτή βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες” ενώ ακόμα τοποθετήθηκε και στην δήλωση εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δηλώνοντας πως “εγώ δεν μπορώ να απαντώ σε κάθε δήλωση που δεν ξέρουμε σε πια βάση στηρίζεται. Δεν έχει καμία βάρη η δήλωση αυτή”.

Το παρών έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι είναι ευχαρίστηση του που βρίσκεται στον Ηνίοχο, ενώ έδωσε συγχαρητήρια για την παρουσία των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση, ενώ προσέθεσε ότι αυτό αποτελεί “αποτύπωση του μοναδικού ρόλου της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης” δηλώνοντας περήφανος που βρίσκεται εδώ Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ.

Όπως και ο ΥΕΘΑ, έτσι και ο Πάϊατ, τοποθετήθηκε στο ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λέγοντας ότι “είναι τέλειο που έχουμε τα F-35 εδώ [ στην άσκηση] . Βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο και ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των F-16 που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξελιχθεί στην πέμπτη γενιά αεροσκαφών.

Είναι καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον της Ελλάδας και η αναβάθμιση των F-16 είναι ένα πρώτο βήμα για τα F-35″.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Έπεσαν» και επισήμως οι υπογραφές για την αναβάθμιση των F-16