“Τεράστια” ανακοίνωση από την ESO: Φωτογράφησαν για πρώτη φορά μια μαύρη τρύπα;

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τεράστιας σημασίας αποκάλυψη την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με το ScienceAlert‘s, πρόκειται να δούμε την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας.

Η διεθνής ομάδα πίσω από το πρόγραμμα “Τηλεσκόπιο του Ορίζοντα Συμβάντος” (Event Horizon Telescope) θα πραγματοποιήσει την ανακοίνωση σε παγκόσμιο επίπεδο την 10η Απριλίου.

Για χρόνια, το τηλεσκόπιο παρατηρεί την καρδιά του Γαλαξία μας, προσπαθώντας να φωτογραφήσει την περιοχή του Τοξότη A*, όπου βρίσκεται μια υπερμεγέθης μελανή οπή.

Οι μαύρες τρύπες είναι κυριολεκτικά αόρατες επειδή απορροφούν όλη την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα είδους από τα τηλεσκόπια μας -ακτινών Χ, οπτικών, ακτινών γάμμα, ραδιοφωνικά- δεν μπορεί να τις ανιχνεύσει.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ποτέ δεν τις έχουμε δει.

Αλλά το να δούμε τον ορίζοντα συμβάντος (event horizon), το σημείο εκείνο δηλαδή έξω από μια μαύρη τρύπα στο οποίο το φως δεν μπορεί πλέον να επιτύχει ταχύτητα διαφυγής, είναι θεωρητικά δυνατό, αν και πολύ δύσκολο. Ο διαστημικός χρόνος γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι περίεργος. Επιπλέον, ο Τοξότης A* περιβάλλεται από ένα παχύ νέφος σκόνης και αερίου.

Σύμφωνα πάντως με το ScienceAlert‘s φαίνεται ότι οι επιστήμονες της ESO κατάφεραν και φωτογράφησαν τον ορίζοντα συμβάντος, κάτι που μένει να το μάθουμε και εμείς την 10η Απριλίου όπου θα γίνουν παράλληλα 6 εκδηλώσεις τύπου στις Βρυξέλλες, στην Χιλή, στην Σανγκάη, στην Ιαπωνία, στην Ταϊπέι και στις ΗΠΑ.

Εάν η ανακοίνωση πρόκειται όντως για την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας, τότε το γεγονός θα είναι μια μνημειώδης στιγμή για την επιστήμη-παρέχοντας μας μια ματιά σε ένα από τα πιο επικά αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαύρη τρύπα να «καταπίνει» άστρο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά (Εικόνα)

«Αόρατος» ο Ήλιος μας μπροστά στην μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί ποτέ

Βρέθηκε η πιο «αχόρταγη» μαύρη τρύπα στο Σύμπαν: «Καταπίνει» έναν Ήλιο κάθε δυο μέρες (Βίντεο)