Άγιαξ-Τότεναμ: Μυθικός αγώνας στο Αμστερνταμ, επική πρόκριση για τους Άγγλους

Και πάνω που πιστεύαμε ότι τα έχουμε δει όλα στο φετινό Champions League, ήρθε η Τότεναμ να κλέψει την δόξα των θαυμάτων, πετυχαίνοντας μια αδιανόητη πρόκριση στη ρεβάνς με τον Άγιαξ, αφού πρώτα έχανε με 3-0 στα πρώτα 125 λεπτά των ημιτελικών! Ρεσιτάλ προπονητικής από τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο.

Όταν η Παρί Σεν Ζερμέν κέρδισε στο “Old Trafford”, όλοι είχαν ξεγράψει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν τη ρεβάνς του Παρισίου. Δικαιολογημένα. Οι “κόκκινοι διάβολοι” πήγαν στο “Parc de Princes” και… κούφαναν κόσμο.

Όταν ο Άγιαξ έχασε εντός έδρας από την Ρεάλ Μαδρίτης, όλοι τον… αποχαιρέτησαν. Φυσιολογικό. Η τρομερή πιτσιρικαρία των Ολλανδών είχε άλλη άποψη πηγαίνοντας στο “Bernabeu”, διαλύοντας τους Μαδριλένους.

Όταν η Μπαρτσελόνα φιλοδώρησε με τρία γκολ την Λίβερπουλ στο “Camp Nou”, καμία λογική δεν κατέληγε στην πιθανότητα ανατροπής. Οι “κόκκινοι” την αψήφησαν και αυτή, σκορπίζοντας με 4-0 τους Καταλανούς στη ρεβάνς του “Anfield”.

Κάπου εκεί ο καθένας πίστεψε ότι τα έχει δει όλα στο φετινό Champions League. Και πίστεψε λάθος.

Υπήρχε μια ακόμη ρεβάνς, στο Άμστερνταμ…

3-0, μετά από 125 λεπτά

Ο Άγιαξ πέρασε νικηφόρα από το “Tottenham Hotspur Stadium”, στον πρώτο ημιτελικό με την Τότεναμ. Καλύτερος στο πρώτο μισάωρο, προηγήθηκε με τον Φαν ντε Μπεκ και άντεξε στην πίεση των Λονδρέζων στο δεύτερο ημίχρονο.

Χωρίς τους Λαμέλα, Σον, Γουίνκς, Οριέ και τον αρχηγό Κέιν, με τους Σισοκό, Ντάιερ ανέτοιμους και τον Ντέλε Άλι εκτός φόρμας εδώ και πολύ καιρό, η Τότεναμ έμοιαζε με ομάδα που ήθελε αλλά δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να προβληματίσει τον Άγιαξ.

Στη ρεβάνς του “Amsterdam Arena” όλα ήταν με το μέρος των γηπεδούχων. Το αβαντάζ του πρώτου αγώνα, το μομέντουμ, η έδρα, ο ενθουσιασμός. Όταν έγινε και το 1-0 μόλις στο 5′, από το κεφάλι του Ντε Λιχτ, η πρόκριση για τον Άγιαξ στον τελικό έμοιαζε απλά θέμα χρόνου.

Μετά από 125 λεπτά των δύο ημιτελικών, η ομάδα του Τεν Χαχ έφτασε να έχει προβάδισμα τριών τερμάτων, καθώς ο Ζιγές σκόραρε το 2-0 στο 35′ της ρεβάνς. Οι χοροί είχαν αρχίσει στο “Amsterdam Arena” και ποιος αλήθεια μπορούσε να ψέξει τους οπαδούς του Άγιαξ; Κανείς.

Η Τότεναμ δυσκολευόταν αφάνταστα να παράξει φάσεις και όταν το πετύχαινε, δεν τις τελείωνε. Πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα στο δεύτερο ημίχρονο;

Ο τακτικός θρίαμβος του Ποτσετίνο

Στην ανάπαυλα ο Γουανιάμα έμεινε στα αποδυτήρια και ο Γιορέντε πέρασε στη θέση του. Δεν ήταν αυτή καθεαυτή η -προφανής- αλλαγή που αναγάγει τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο σε κεντρικό πρόσωπο των όσων ακολούθησαν. Αλλά ο τρόπος που διαφοροποίησε τακτικά την ομάδα του.

Ο Έρικσεν γύρισε στο πλάι του Σισοκό, για να παίξει σε ρόλο δημιουργού σε πολύ χαμηλά μέτρα στο γήπεδο. Ο Δανός βυθιζόταν ανάμεσα στους Αλντερβάιρελντ – Βερτόνχεν που έπαιρναν μέτρα στο πλάι και επέτρεπαν στους μπακ να ανεβαίνουν στην επίθεση, δίνοντας πλάτος ως εξτρέμ.

Την ίδια στιγμή ο Γιορέντε δεν πήγε να κάνει το “κοντάρι” στην περιοχή, αλλά έπαιζε έξω από αυτήν, τραβώντας μαζί του έναν εκ των δύο στόπερ. Σον και Λούκας Μόουρα άφηναν το πλάτος της επίθεσης στους Τρίπιερ και Ρόουζ, τρυπώνοντας στα κενά που δημιουργούσε το τρικ με τον Γιορέντε και η λειτουργία του Ντέλε Άλι ως enganche δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα στην ολλανδική άμυνα.

Ο 23χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός προειδοποίησε τον Άγιαξ στο 53′, αλλά ήταν ο Ονάνα που κράτησε το μηδέν. Όμως δύο λεπτά αργότερα ήρθε το πρώτο “χτύπημα” του Λούκας Μόουρα, που σε ταχύτατη επίθεση της Τότεναμ βγήκε σε θέση τετ-α-τετ, έμεινε όρθιος στα μαρκαρίσματα και πλάσαρε με το αριστερό μειώνοντας το σκορ σε 2-1.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Βραζιλιάνος κυνηγός σκόρπισε πανικό στο “Amsterdam Arena”, αφού έσωσε και τον Γιορέντε από την χαμένη ευκαιρία της χρονιάς, σκοράροντας ξανά με το αριστερό για το 2-2 στο 59′!

Ο Άγιαξ είχε ακόμη το προβάδισμα αλλά όλα κρέμονταν σε μια κλωστή. Ο Ζιγές στο 79′ ισοφάρισε το δοκάρι του Σον στο 6′ και ο Ποτσετίνο έφερε από τον πάγκο τον Λαμέλα, κάνοντας μια ακόμη αλλαγή τακτικής.

Πέρασε τον Σισοκό σε ρόλο wing back από δεξιά, με τον Αλντερβάιρελντ να παίρνει μέτρα και αυτός στην πλευρά προσφέροντας “σκαλοπάτι” για την μπάλα, με τους Βερτόνχεν και… Έρικσεν να μένουν μόνοι τους πίσω. Ο Λαμέλα μπήκε να παίξει στα μέτρα παράλληλα εκτός περιοχής, επιτρέποντας στους Λούκας Μόουρα και Σον να κινηθούν κάθετα μέσα στο “κουτί”.

Στο 87′ ο Βερτόνχεν σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Ονάνα και μπαίνοντας στις καθυστερήσεις, οι ελπίδες της Τότεναμ εξανεμίζονταν. Και ακριβώς την στιγμή που συμπληρωνόταν το πέμπτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ολοκληρωνόταν και το δράμα στο Άμστερνταμ.

Ο Γιορέντε κινήθηκε ξανά εκτός περιοχής, έσπασε τη μπάλα στον Ντέλε Άλι και αυτός με εκπληκτικό τρόπο πέρασε την μπάλα στην κάθετη κίνηση του Λούκας Μόουρα, που για τρίτη φορά εκτέλεσε και σκόραρε με το αριστερό!

Είναι περιττό να περιγράψει κανείς τι ακολούθησε μόλις ο Βραζιλιάνος πέτυχε το χατ-τρικ σε “νεκρό χρόνο”, χαρίζοντας εντέλει την πρόκριση στους Spurs.

Μια πρόκριση κινηματογραφική, με Όσκαρ σεναρίου. Που φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της τακτικής ευφυΐας του -δακρυσμένου στο τέλος του ματς- Μαουρίσιο Ποτσετίνο.

Σίγουρα ό,τι συνέβη στο Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα μοιάζει μεγαλύτερο, εξαιτίας του ονόματος των ομάδων, της αίγλης και του αντίκτυπου που είχε παγκοσμίως ένα ματς που έπαιζε ο Λιονέλ Μέσι.

Ωστόσο η ανατροπή του “Amsterdam Arena” ήταν ξεκάθαρα πιο ποδοσφαιρική, με όργια τακτικής από τον Ποτσετίνο. Αν και όπως αποκάλυψε ο Ντάνι Ρόουζ, ο Αργεντίνος τεχνικός τους ενέπνευσε με ό,τι συνέβη στο “Anfield”, θέλοντας να τους πείσει να δώσουν μάχη!

“Είδαμε και εμπνευστήκαμε από αυτό που έκανε η Λίβερπουλ την Τρίτη. Και θέλαμε να αποδείξουμε πως και για εμάς δεν είχε τελειώσει η πρόκριση. Ο Ποτσετίνο έκανε αναφορά σε αυτό που κατάφερε η Λίβερπουλ, στο ξενοδοχείο πριν από το ματς. Δεν τον ένοιαζε να χάσουμε απόψε, αλλά να αποκλειόμασταν με το… σωστό τρόπο”.

Βέβαια στο Άμστερνταμ δεν χρειάστηκε κανένας Άλμπα να κάνει δύο τραγικά λάθη χαρίζοντας ισάριθμα γκολ, ούτε χρειάστηκε να αντιδράσει μια ολόκληρη ομάδα σαν ερασιτεχνική σε ένα κόρνερ. Ούτε βρέθηκε συμπτωματικά παίκτης στο γήπεδο, για να αλλάξει το ματς (Βαϊνάλντουμ από το 46′ όταν τραυματίστηκε ο Ρόμπερτσον).

Ήταν ΟΛΟ θέμα τακτικής και κινήσεων από τον πάγκο. Η διαφορά προφανής και τεράστια. Η Τότεναμ έχανε με 3-0 μετά από 125 λεπτά των δύο ημιτελικών και η ρεβάνς γινόταν στην έδρα του αντιπάλου.

Όμως ο προπονητικός θρίαμβος του Ποτσετίνο και η… τρίτη φορά αριστερά του Λούκας, άφησαν με το όνειρο του τελικού τα τρομερά μωρά του Άγιαξ.

Την 1η Ιουνίου στη Μαδρίτη, ο νέος κάτοχος του τροπαίου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα προκύψει μέσα από έναν αγγλικό εμφύλιο, για πρώτη φορά μετά από εκείνο του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι, το 2008.

Πηγή: contra.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα 4-0: Δείτε τα γκολ και τα καλύτερα στιγμιότυπα