Η Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League με την ανατροπή του αιώνα, 4-0 την Μπαρτσελόνα

Η Λίβερπουλ διέλυσε 4-0 την Μπαρτσελόνα και πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του UCL.

Απίστευτο, μοναδικό, ιστορικό, ανεπανάληπτο! Η Μπαρτσελόνα πήγε στην Αγγλία με τον αέρα του υπέρ της 3-0 από το ματς στο “Καμπ Νόου” και βρήκε απέναντι της μία ομάδα λαβωμένη από τις απουσίες των Σαλάχ και Φιρμίνο αλλά και πληγωμένη από τη διαφαινόμενη απώλεια της Premier League (αν και κοντεύει να μαζέψει 97 βαθμούς!) όμως της ήρθε ο ουρανός σφοντύλι!

Και αυτό γιατί η Λίβερπουλ ήταν σαρωτικη και ισοπεδωτική και με το Άνφιλντ να είναι ηφαίστειο που έκαψε τον Μέσι, τον Σουάρες και τον Βαλβέρδε, συνέτριψε με 4-0 την Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε πανάξια στον τελικό του Champions League για δεύτερη διαδοχική σεζόν και ένατη συνολικά φορά για να διεκδικήσει το έκτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της.

Με αυτή την τρελή ανατροπή, η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που φτάνει σε back-to-back τελικούς Champions League μετά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008 και το 2009 (κέρδισε τον πρώτο κόντρα στην Τσέλσι, έχασε το δεύτερο από την Μπαρτσελόνα), ενώ η Μπαρτσελόνα από την πλευρά της ξαναβίωσε (σε ακόμα χειρότερη μορφή) τον εφιαλτη του “Ολίμπικο”, καθώς πέρυσι αποκλείστηκε από τα ημιτελικά χάνοντας 3-0 από την Ρόμα μετά από τη νίκη της με 4-1 στον πρώτο προημιτελικό.

ΤΟ ΜΑΤΣ
Η Λίβερπουλ μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια από τα πρώτα δευτερόλεπτα και πριν καν συμπληρωθεί ένα λεπτό αγώνα έκανε τους οπαδούς τους να σηκωθούν από τις θέσεις τους: ο Σακίρι τρύπωσε στην περιοχή της Μπαρτσελόνα και έκανε κάτι μεταξύ πάσας και σουτ, με τον Τζόρντι Άλμπα να προλαβαίνει σωτήρια τον Χέντερσον πριν σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα και να διώχνει σε κόρνερ.

Η φάση αυτή έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους γηπεδούχους που συνέχισαν να πιέζουν ψηλά και μόλις στο 7′ άνοιξαν το σκορ: ο Μανέ πέρασε κάθετα στον Χέντερσον, εκείνος απέφυγε με κοφτή ντρίμπλα τον Πικέ και έκανε το πλασέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ο Τερ Στέγκεν απέκρουσε ασταθώς και ο Οριγκί πήρε το ριμπάουντ για να γράψει το 1-0 με πλασέ μέσα σε αποθέωση!

Τρία λεπτά αργότερα, οι “κόκκινοι” επισκέφτηκαν ξανά με αξιώσεις τα μπλαουγκράνα καρέ, με τον Μανέ να πέφτει μάλιστα στο έδαφος από μαρκάρισμα του Λανγκλέ και τους γηπεδούχους να φωνάζουν για πέναλτι αλλά τον Τούρκο διαιτητή Τσακίρι να αφήνει το παιχνίδι να εξελιχθεί.

Μετά το πρώτο εφιαλτικό για εκείνη 10λεπτο όπου αιφνιδιάστηκε από την ορμητικότητα και τη φουλ επιθετική διάθεση των “κόκκινων”, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ισορροπήσει και στα επόμενα λεπτά πλησίασε την ισοφάριση. Στο 14′ ο Άλισον έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ το σουτ του Μέσι, στο 18′ είχε μία ακόμα θετική επέμβαση αποκρούοντας στην αριστερή του γωνία το σουτ του Κουτίνιο, ενώ στο 19′ το σουτ του Μέσι από το ύψος της μεγάλης περιοχής πέρασε άουτ.

Στο 23′ ήταν η σειρά της Λίβερπουλ να απειλήσει, με τον Τερ Στέγκεν να υποχρεώνεται σε σπουδαία απόκρουση σε δυνατό αριστερό σουτ του Ρόμπερτσον, ενώ η συνέχεια βρήκε τις δύο ομάδες να παίζουν στον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό αλλά χωρίς να υπάρχουν μεγάλες φάσεις, με τις προσωπικές μονομαχίες να είναι δυνατές και αδιάκοπες.

Το πρώτο ημίχρονο “ζωντάνεψε” ξανά λίγο πριν οι παίκτες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τους “κόκκινους” να έχουν καλή στιγμή για το 2-0 στο 43′ με το σουτ του Ρόμπερτσον (βρήκε στον Βιδάλ και κατέληξε κόρνερ η μπάλα) και τους “μπλαουγκράνα” να αγγίζουν την ισοφάριση στις καθυστερήσεις, με τον Τζόρντι Άλμπα να βγαίνει τετ α τετ με τον Άλισον και να κάνει το πλασέ, για να αποκρούσει σωτήρια ο Βραζιλιάνος κίπερ!

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε εξίσου εντυπωσιακά με το πρώτο, αφού στο 51ο λεπτό χάθηκαν δύο τεράστιες ευκαιρίες, μία για κάθε ομάδα, σε διάστημα 30 δευτερολέπτων! Πρώτα ο Φαν Ντάικ έκανε εξ επαφής τακουνάκι από το ύψος της μικρής περιοχής και υποχρεώσε τον Τερ Στέγκεν σε μεγάλη επέμβαση ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Άλισον απέκρουσε εντυπωσιακά το πλασέ του Σουάρες και κράτησε το μηδέν για την εστία του!

Ακόμα και με αυτές τις σπουδαίες φάσεις όμως, ουδείς μπορούσε να προβλέψει την τρελή εξέλιξη του αγώνα, με την Λίβερπουλ να βρίσκει όχι ένα αλλά δύο γκολ σε διάστημα τριών λεπτών: με δις σκόρερ τον Τζεορτζίνιο Βαϊνάλντουμ που στο 46′ είχε αποτελέσει την πρώτη αλλαγή του Κλοπ παίρνοντας τη θέση του Ρόμπερτσον!

Στο 54′ ο Αλεξάντερ-Άρνολντ έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Βαϊνάλντουμ έκανε το 2-0 με πλασέ στην κίνηση με το δεξί ενεργώντας ως κρυφός σέντερ φορ ενώ στο 56′ από σέντρα του Σακίρι από τα αριστερά , ο Ολλανδός εκτέλεσε με ασύλληπτη κεφαλιά τον Τερ Στέγκεν για το 3-0, βάζοντας το ματς σε mood… παράτασης!

Στο 69′ ο Μέσι πήγε να βάλει το χρυσό γκολ για την Μπαρτσελόνα όμως του το στέρησε ο κέρβερος Άλισον που αντέδρασε άριστα για μία ακόμα φορά (απέκρουσε σε κόρνερ κλείνοντας την αριστερή του γωνία), για να έρθει το 79ο λεπτό όπου το Άνφιλντ “γκρεμίστηκε”!

Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά πιάνοντας κοιμώμενη την άμυνα της Μπαρτσελόνα και ο Ντιβοκ Οριγκί πλάσαρε από κοντά με το δεξί για το 4-0 που έστειλε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της Λίβερπουλ στο Άνφιλντ και εκατομμύρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη στον έβδομο ουρανό της ευτυχίας!

Το απίστευτο μάλιστα με τον Ορίγκι ήταν πως μέχρι πρότινος δεν είχε σκοραρει ποτέ στο Champions League, με τον Βέλγο διεθνή φορ να γίνεται ο 50ος διαφορετικός σκόρερ της Λίβερπουλ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Τα τελευταια 15 λεπτα οι παίκτες της Λίβερπουλ έπαιζαν σκυλίσια άμυνα μαζί με τον κόσμο τους την ώρα που εκείνοι της Μπαρτσελόνα φαίνονταν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και κάπως έτσι το τελικό 4-0 ήρθε απολύτως φυσιολογικά, με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να πιστεύει σε κάτι αδιανόητο και ασύλληπτο πριν το ματς και να επιβραβεύεται με την πραγματοποίηση του πιο τρελού ποδοσφαιρικού της ονείρου στο τέλος!

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Φαν Ντάικ, Ματίπ, Ρόμπερτσον (46′ Βαϊνάλντουμ), Χέντερσον, Μίλνερ, Φαμπίνιο, Σακίρι (90′ Στάριτζ), Οριγκί (85′ Γκόμεζ), Μανέ

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τερ Στέγκεν, Σέρτζι Ρομπέρτο, Πικέ, Λανγκλέ, Τζόρντι Άλμπα, Βιδάλ (75′ Αρτούρ), Ράκιτιτς (81′ Μάλκομ), Μπουσκέτς, Μέσι, Σουάρες, Κουτίνιο (60′ Σεμέδο).

Πηγή: sport24.gr