Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο

56

Ο «Ρουβίκωνας» επιδιώκει να εκβιάσει την ελληνική δημοκρατία στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα με την ανοχή της κυβέρνησης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις ημέρες πριν την διπλή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε πως οι τελευταίες ενέργειες των αντιεξουσιαστών, με αποκορύφωμα την επίθεση με μπογιές και καπνογόνα στην Βουλή, είχαν «ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο» κι έγιναν ως συμπαράσταση στον «αμετανόητο» τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη» ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένδεκα δολοφονίες.

Κάλεσε εκ νέου για την απομάκρυνση του φρουράρχου της Βουλής ενώ επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, στον βαθμό που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των αποφάσεων του φρουράρχου.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ένα από τα πρώτα μελήματα μίας κυβέρνησης ΝΔ θα είναι η ενίσχυση της Αστυνομίας, με αγορά καινούργιων περιπολικών που θα συνοδεύεται από μακροπρόθεσμη σύμβαση συντήρησης και απόκτηση αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς τα παλιά έχουν λήξει. Διευκρίνισε πως οι προμήθειες μπορεί να γίνουν ακόμα και με ιδιωτικές δωρεές.

Επαναβεβαίωσε πως η ΝΔ σχεδιάζει να καταργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, στο πλαίσιο των τριών πρώτων νομοθετικών πράξεών της, τονίζοντας πως πρέπει να επιτραπεί στους αστυνομικούς να εισέρχονται στα ΑΕΙ δίχως να χρειάζονται άδεια. Σήμερα το άσυλο «είναι άσυλο παραβατικότητας και ανομίας», είπε.

«Καθαρή νίκη» την Κυριακή

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για «καθαρή νίκη» της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή, χωρίς όμως να προσδιορίσει την διαφορά που θα θεωρούσε επαρκή.

Σημείωσε με νόημα ότι βρίσκει ενδιαφέρον το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι έχουν προεξοφλήσει νίκη της ΝΔ και το μοναδικό ζητούμενο είναι η διαφορά. «Θέλω το βράδυ της 26ης Μαΐου να είναι ξεκάθαρο σε κάθε έλληνα πολίτη πως το πρώτο βήμα έχει γίνει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να αποκαλύψει πώς θα κινηθεί απέναντι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αν και σημείωσε πως πάγιο αίτημά του είναι η προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατό.

Άφησε πάντως να εννοηθεί πως θα επιμείνει στην άσκηση πίεσης στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας πως δεν θα ήταν σοφό να ακολουθήσει ένα τετράμηνο κατά το οποίο μία «απονομιμοποιημένη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να παραμείνει στην εξουσία.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, έχοντας ήδη συντάξει τα 10 πρώτα νομοσχέδια και συγκροτήσει άτυπο υπουργικό συμβούλιο. «Θα ήταν ανεύθυνο για εμένα να ζητώ εκλογές και να είμαι ανέτοιμος, δήλωσε.

Δεν κόβεται η βοήθεια στους συνταξιούχους

Ερωτηθείς για το προεκλογικό επίδομα που προσέφερε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε πως μία κυβέρνηση ΝΔ θα διατηρήσει την παροχή βοήθειας, αλλά θα φροντίσει τα χρήματα να δίνονται από το αναπτυξιακό πλεόνασμα κι όχι από το υστέρημα των πολιτών που προκύπτει από την υπερφορολόγηση.

Αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί είναι το πότε θα καταβάλλεται αυτή η βοήθεια, είπε, καθώς ο μοναδικός λόγος που φέτος πιστώθηκε την άνοιξη ήταν επειδή η κυβέρνηση ήθελε να δώσει χρήματα πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι συνταξιούχοι δεν θα εξαγοραστούν από αυτή την «ξεδιάντροπη» προεκλογική κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου. Προσέθεσε αιχμηρά πως εάν επρόκειτο πράγματι για «13η σύνταξη» το κονδύλι θα ήταν υπερδιπλάσιο και θα είχε εγκριθεί τα Χριστούγεννα, κι όχι την άνοιξη.

Fake news τα περί 7ήμερης εργασίας

Όσον αφορά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η ΝΔ σχεδιάζει καθιέρωση 7ήμερης εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «fake news» και για εσκεμμένη διαστρέβλωση όσων είχε πει για την εταιρεία «Παπαστράτος».

Σημείωσε πως είναι αστείο στην σημερινή Ευρώπη να μιλά κανείς για αμφισβήτηση κεκτημένων όπως η 5ήμερη και 8ωρη εργασία, επαναλαμβάνοντας πως είχε κάνει λόγο για επταήμερη λειτουργία μίας επιχείρησης – κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

Επαναβεβαίωσε ακόμα ότι η ΝΔ θα μειώσει οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, αρχής γενομένης από το 2020 και θα υποστηρίξει την μεσαία τάξη, τους νέους και την επιχειρηματικότητα.

Αντίθετα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, καθώς τότε δεν θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Με την μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία η ΝΔ θέλει να εισπράττει 2 δισεκ. ευρώ ανά έτος, αντί για τα 2,8 δισεκ. που εισπράττει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε.