Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας μετά τη δημοσίευση του βίντεο

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και το κόμμα του.

“Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή”, ανακοίνωσε ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη. “Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό”, πρόσθεσε. Ο Στράχε μετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε υπό τον συντηρητικό καγκελάριο Κουρτς τον Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, έχουν στην κατοχή τους βίντεο και του οποίου η εγκυρότητα έχει ελεγχθεί από ειδικούς, εμφανίζονται ο κ. Στράχε και ο έμπιστος συνεργάτης του και σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα, μαζί με την υποτιθέμενη ανιψιά ρώσου ολιγάρχη.

Η γυναίκα δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφήνει επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα, το οποίο «δεν μπορεί να κατατεθεί στην τράπεζα».

Η συνάντηση, η οποία, όπως αναφέρει το Spiegel, είχε προφανώς οργανωθεί ως παγίδα για τον αρχηγό των Ελευθέρων και βιντεοσκοπείτο από πολλές κάμερες σε όλο το σπίτι, διαρκεί έξι ώρες, στην διάρκεια των οποίων συζητούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ