Στα Ανώγεια ο Αλ. Τσίπρας: «Η Κρήτη αλλάζει πρόσωπο»

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός τετραετία κλείνει και ούτε περιθώριο των αλλωνών αφήνει». Με αυτήν την μαντινάδα υποδέχθηκαν κάτοικοι των Ανωγείων τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη. Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στα Ανώγεια λίγο πριν τις 11:30 το πρωί, όπου εξω από το Δημαρχείο, ο δήμαρχος Μανώλης Καλλέργης αλλά και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν με θέρμη τον πρωθυπουργό.

Ο γνωστός Ανωγειανός μαντιναδολόγος Γιαλαύτης καλωσόρισε εξάλλου στα Ανώγεια τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Είναι μεγάλη η τιμή πρωθυπουργέ που κάνεις, μα είσαι και εσύ στα ιστορικά Ανώγεια και δεν χάνεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας που συνοδευόταν από τους υπουργούς Ανδρέα Ξανθό, Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη αλλά και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Σπύρο Δανέλη και Θοδωρή Δουλουμπέκη, είχε σύντομη συνάντηση και συζήτηση με το δήμαρχο, ενώ αμέσως μετά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε γεμίσει από κόσμο, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό, ανακοινώνοντας ότι στο βασικό αίτημα της περιοχής για την οδική αρτηρία Ηράκλειο-Ανώγεια, έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Υποδομών, η υπουργική απόφαση για ανακατασκευή και επαναχάραξη, ενώ έχουν δεσμευθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 5 εκατομμύρια ευρώ για έναρξη του έργου σε μήκος 3 χιλιομέτρων σε πρώτη φάση. «Είμαι χαρούμενος που η επανακατασκευή του δρόμου θα ξεκινήσει σύντομα και θα είμαι εδώ, όχι μόνο για να εγκαινιάσω τα 3 χιλιόμετρα, αλλά και να δουλέψουμε μαζί και το σύνολο των 15 χιλιομέτρων και να το εγκαινιάσω και αυτό ως πρωθυπουργός», είπε ο κ. Τσιπρας.

Γερμανικές επανορθώσεις: Με χρέος προς την ιστορία μας

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις γερμανικές επανορθώσεις: «Μετά από πολλά χρόνια, ο δρόμος της διεκδίκησης, μετά και το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, είναι ανοιχτός. Τώρα που δεν βρισκόμαστε και σε καθεστώς επιτροπείας, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τη γερμανική κυβέρνηση. Θα προχωρήσουμε άμεσα στη ρηματική διακοίνωση, θα αναμένουμε την απάντηση της Γερμανίας και θα καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας με χρέος προς την ιστορία μας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τοπική ανάπτυξη – Υποδομές

Ο δήμαρχος Μανώλης Καλλέργης είπε στον πρωθυπουργό ότι στο Δήμο, λειτουργούν με βάση το τρίπτυχο άνθρωπος, φυσικό περιβάλλον και πολιτισμός, εξηγώντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα στην περιοχή, όπως η ίδρυση του Πυροσβεστικού Σταθμού, η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας και του ΕΚΑΒ, με τον πρωθυπουργό, πάντως, να αναφέρεται στα προγράμματα “Κλεισθένης” και “Φιλόδημος”, μέσα απο τα οποία όπως εξήγησε, «έγιναν σημαντικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε κάνει προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να δώσουμε πνοή μέσα από τον “Κλεισθένη” και τον “Φιλόδημο”. Ενισχύσαμε ορεινούς δήμους και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια υπήρξε ουσιαστική χρηματοδότηση για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς κριτήρια αν κάποιος Δήμος ειναι κοντά ή όχι στην κυβέρνηση» υπενθυμίζοντας ότι μόνο τα Ανώγεια, από τα προγράμματα τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας πάντως αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα μεγάλα έργα της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας ότι το οδικό δίκτυο θέλει αναβάθμιση. «Έχουμε αποφασιστικότητα, σχέδιο και πόρους για να υλοποιήσουμε τον ΒΟΑΚ όσο πιο σύντομα γίνεται και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές εργασίες, και με την κατασκευή να σταματήσει ο φόρος αίματος», τόνισε συνδέοντας για μια ακόμη φορά την υλοποίηση του επί δεκαετίες αιτήματος, με την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και τη δημιουργία σύγχρονων κάθετων οδικών αξόνων.

Στην πλατεία του χωριού που βρέθηκε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, κάτοικοι θέλησαν να βρεθούν κοντά του και να τον χαιρετίσουν. Στη συνέχεια έκανε μια στάση στην πλατεία των Ανωγείων που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, ενώ άκουσε «Το τραγούδι του Σαμίρ» του Αφγανού πρόσφυγα που ζει στα Ανώγεια και μέσα από τους στίχους, αποτυπώνεται η ζωή του απ’ όταν έφυγε από την πατρίδα του. Το τραγούδησε ο ίδιος ο Σαμίρ με τη συνοδεία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, ο οποίος το μελοποίησε.

Στο σπίτι του Ν. Ξυλούρη

Ο κ. Τσίπρας καθ’ οδόν προς το Σπήλι, που είναι ο επόμενος προορισμός του, έκανε μια στάση στο Περαχώρι και επισκέφθηκε το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Νίκος Ξυλούρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ