Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός μετά από έξι χρόνια εγκλεισμού

Αποφυλακίζεται τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ρωμανός, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που μείωσε μία από τις ποινές που του έχουν επιβληθεί ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της εξόδου του από τη φυλακή έπειτα από έξι χρόνια κράτησης.

Το δικαστήριο έκρινε σήμερα τελεσίδικα την μία από τις δύο δικογραφίες που αφορά τον Νίκο Ρωμανό και συγκατηγορουμένους του σε υποθέσεις κατοχής και τοποθέτησης εκρηκτικών κ.ά., το 2012. Για την υπόθεση, ο Νίκος Ρωμανός είχε καταδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο, τον Μάρτιο του 2018, σε κάθειρξη 18 ετών, ενώ ένας εκ των συγκατηγορουμένων του, ο Αργύρης Ντάλιος, σε κάθειρξη 27 ετών. Το δικαστήριο αρνήθηκε να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά και κυρίως αυτό της καλής διαγωγής εντός της φυλακής. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο ο οποίος, με μία πρωτοποριακή απόφασή του, έκρινε πως η απόρριψη των ελαφρυντικών και ειδικά αυτού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη από έγκλειστο, (σ.σ.: συνήθως αναγνωρίζεται σε μη κρατούμενους κατηγορούμενους) στερούνταν εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Μετά την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δημιουργεί νομικό προηγούμενο καθώς ουσιαστικά δέχθηκε πως η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη μπορεί να αφορά και έγκλειστο κρατούμενο, το δικαστήριο σήμερα μείωσε την ποινή των 18 ετών κατά 4 έτη, επιβάλλοντας του κάθειρξη 14 ετών με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς εντός του καταστήματος κράτησης. Στον Ντάλιο, για τους ίδιους λόγους, η ποινή μειώθηκε στα 20 έτη και αναμένεται να μπορεί να αποφυλακιστεί σε μερικούς μήνες.

Ο Ρωμανός τις επόμενες ημέρες θα αποφυλακιστεί καθώς κρατείται ήδη 6 χρόνια με «μεροκάματα», που διπλασιάζουν τον χρόνο κράτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ