Μετά τον “Απόλλωνα” η ΝASA επιστρέφει στη Σελήνη με την “Άρτεμις”!

Μισό αιώνα μετά την πρώτη αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι από τη NASA, στο πλαίσιο της αποστολής “Απόλλων” (Apollo), ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός σχεδιάζει τώρα να στείλει στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, αυτή την φορά και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη, μια νέα αποστολή η οποία θα ονομάζεται “Άρτεμις”.

Ο διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine, αποκάλυψε σε ομιλία του τη Δευτέρα (13 Μαΐου), κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, το νέο πρόγραμμα αποστολής αστροναυτών στη Σελήνη, αλλά και στον Άρη, ενώ επικεντρώθηκε και στον προϋπολογισμό του προγράμματος, σύμφωνα με το space.com.

“Ο Απόλλωνας είχε μια δίδυμη αδερφή, την Άρτεμη, η οποία είναι η θεά της Σελήνης”, δήλωσε ο Bridenstine, αναφερόμενος στην ελληνική μυθολογία. “Οι αστροναύτες μας σήμερα είναι πολύ διαφορετικοί και υψηλής ειδίκευσης. Νομίζω ότι είναι πολύ όμορφο ότι 50 χρόνια μετά το “Απόλλων”, το πρόγραμμα “Άρτεμις” θα μεταφέρει τον επόμενο άνθρωπο – και μαζί την πρώτη γυναίκα – στο φεγγάρι”, τόνισε.

Το πρόγραμμα “Άρτεμις”, ξεκίνησε όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την “οδηγία 1 για το διάστημα” το 2017 το οποίο αφορούσε την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, ο αντιπρόεδρος Mike Pence έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ανακοινώνοντας μια πενταετή προθεσμία για την πρώτη αποστολή πληρώματος στη Σελήνη. Η προσσελήνωση προγραμματίζεται για το 2024, είπε, και θα περιλαμβάνει και την «πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι».

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μελλοντικής προσσελήνωσης του προγράμματος Artemis

“Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος έχει δώσει στην αντιπροσωπεία μας την ευκαιρία να προσσεληνωθεί και η πρώτη γυναίκα στο Νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024 και τώρα ο Πρόεδρος Trump επέκτεινε την ψήφο εμπιστοσύνης του στο έργο μας τροποποιώντας το αίτημα του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων», ανέφερε ο Bridenstine.

“Έχω μια κόρη 11 χρονών και θέλω να είναι σε θέση να δει τον εαυτό της, όπως οι γυναίκες που πηγαίνουν στο φεγγάρι βλέπουν τον εαυτό τους σήμερα”, είπε. “Αυτή είναι πραγματικά μια όμορφη στιγμή στην αμερικανική ιστορία, και είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι μέρος αυτής”, κατέληξε ο Bridenstine.

Ηλίας Σιατούνης