Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία

Με εξαιρετική προσοχή παρακολουθούν και στη ΝΔ τις εξελίξεις με την Τουρκία, αλλά, με αφορμή τη χθεσινή έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον πρωθυπουργό, επισημαίνουν με νόημα ότι το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Άγκυρα, εφόσον συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ήδη τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό θα γίνει εκ νέου, αν χρειαστεί, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και μάλιστα εξαιρετικά σύντομα, αφού η επόμενη σύνοδος του ΕΛΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

«Αν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο ΕΛΚ, έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμη και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7.

Αλλά και στην προχθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ στης Κύπρου – ν’ αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα – είναι απολύτως απαραίτητο η ΕΕ να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Γι’ αυτό και θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα περιοδεύει στη Λευκάδα, θα προβεί σε σχετική δήλωση, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΝΔ εμμένει στην ανάδειξη του οικονομικού σχεδίου της ΝΔ. «Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ σαφείς. Ή θα συνεχίσουμε στη στασιμότητα, στη μιζέρια και στη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, όπως αυτή δρομολογήθηκε με συνειδητές κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία τέσσερα χρόνια ή θα κάνουμε ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον, με μια νέα πολιτική που θα μειώνει φόρους, θα προσελκύει επενδύσεις, θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και θ’ αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε ελληνικής περιφέρειας», δήλωσε χθες από το Μέτσοβο. Για μία ακόμη φορά, εξάλλου, εμφανίστηκε ενωτικός, δηλώνοντας ότι θα μείνει μακριά από διχασμούς προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Πηγή: newsit.gr