Χρήστος Σταϊκούρας: Οι εκλογές μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Ήταν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης στο ύφος και το ήθος της, ήταν κι ένα μήνυμα επιδοκιμασίας στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, στη σοβαρότητα, στη μετριοπάθεια και στον ρεαλισμό», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

«Είμαστε ικανοποιημένοι αλλά δεν πανηγυρίζουμε», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας για τα ποσοστά που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ζητήσαμε από τους Έλληνες πολίτες αυτές τις δύο Κυριακές να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Και νομίζω ότι το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Θέλαμε ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. Κι ένα μήνυμα επιδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσε π.χ. να είχε ένα πολύ κακό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε, αλλά να μην είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία. Έγιναν και τα δύο».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε «πολύ μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές», ενώ «και οι επιλογές που έκανε και προέκρινε σε περιφερειακό επίπεδο, ουσιαστικά κυριάρχησαν· πέντε σε περιφερειακό επίπεδο και άλλοι επτά τη δεύτερη Κυριακή, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, με τις επιλογές που έκανε, τις 12 από τις 13 περιφέρειες». Ιδιαίτερα στάθηκε, δε, στην περίπτωση της Αττικής, την οποία, όπως είπε, «είχε η Νέα Δημοκρατία να την κερδίσει πάνω από 20 χρόνια, με ένα ποσοστό πολύ υψηλό, της τάξεως του 65% και γνωρίζουμε ότι εκεί ψηφίζουν οι μισοί πολίτες. Αυτό δείχνει ότι αποδοκιμάστηκε η κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας».

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εθνικές κάλπες, ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος απάντησε: «Αποδεικνύεται ότι είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος. Έχουμε, όμως, πει εμείς ως Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι ακόμα και με αυτοδυναμία θα αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συνεννοήσεις και συγκλίσεις, στη βάση των αρχών, των αξιών και των προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση ας περιμένουμε την κρίση του κυρίαρχου ελληνικού λαού».

«Θα υπάρχει εξαιρετική συνεργασία της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ με τον κ. Ζέρβα»

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία έθεσε τη σειρά προτεραιότητας στα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να εξαχθούν και η προτεραιότητα ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών και κάναμε και κάποιες επιλογές σε κάποιους μεγάλους Δήμους. Η Νέα Δημοκρατία, στη Μακεδονία αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη, αλλά δεν πανηγυρίζει, κυρίως σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες και την επικράτηση από τον α’ γύρο, αλλά και τα ποσοστά που πήραν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία, της τάξεως του 11 και 12%, στις περιφερειακές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον δήμο, η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεκριμένη στήριξη, οι πολίτες ψήφισαν έναν πρώην υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ένα εξαιρετικό αυτοδιοικητικό στέλεχος και εύχομαι ολόψυχα να πετύχει στο έργο του, μέσα από συγκλίσεις και συνεννοήσεις. Και θα υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μαζί του».

Αναφορικά, δε, με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κάποιες από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά άλλων πολιτικών κομμάτων. Απευθυνόμαστε σε όλη την ελληνική κοινωνία και προσπαθούμε να την πείσουμε ότι έχουμε σχέδιο, πολιτική βούληση, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και ρεαλισμό για το μέλλον».

«Λιγότεροι φόροι, επενδύσεις, πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας»

Σε ό,τι αφορά το πρόταγμα με το οποίο θα κατέβει η Νέα Δημοκρατία στη «μάχη» των εθνικών εκλογών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Εμείς θα συνεχίσουμε πάνω στις ράγες που δημιουργήσαμε στις ευρωεκλογές. Θα έχουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που είναι λιγότεροι φόροι, επενδύσεις, δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε και διαρκώς ξεδιπλώνουμε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται πάνω σε μειώσεις φόρων τα επόμενα χρόνια, σε υλοποίηση αλλαγών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία […] αλλά και ζητήματα που αφορούν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, βρίσκοντας πόρους για να δημιουργήσουμε μόνιμους μηχανισμούς στήριξης αυτών. Θέλουμε να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών, να μεγαλώσουμε την “πίτα”, να τις αλλάξουμε συστατικά υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών και να διανείμουμε αυτή τη μεγαλύτερη “πίτα” πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, «υλοποιώντας αυτή την πολιτική, σε 1 ή 2 χρόνια, η χώρα μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης από αυτούς που σήμερα έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς».

Ερωτηθείς πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε: «Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει χαμηλότερα δημόσια έσοδα […] Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σημαίνει υψηλότερη ανάπτυξη, που σημαίνει περισσότερα δημόσια έσοδα από την ανάπτυξη και όχι από τους φόρους και τις περικοπές των δαπανών, δηλαδή των συντάξεων που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Εμείς έχουμε πει ότι θα υλοποιήσουμε ΣΔΙΤ, θα επεκτείνουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα θα μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, δεν θα διογκώσουμε το Δημόσιο -δεν θα κάνουμε απολύσεις αλλά δεν θα διογκώσουμε το Δημόσιο- και θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση δαπανών που κάνει η σημερινή κυβέρνηση στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, έτσι ώστε να γίνει καλύτερη αξιολόγηση και αποτίμηση αυτών».