Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως), όπως δείχνει η έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», παρότι διανύουμε την πιο υποτονική προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών.
Από τις 26 Μαΐου, που διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές, μέχρι και σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αντί για τους συνήθεις προεκλογικούς διαξιφισμούς, οι πολίτες παρακολουθούν μια μακρόσυρτη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας.
Μάλιστα η έκβαση της αναμέτρησης έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως πιστοποιούν η ισχυρή παράσταση νίκης, με το 82% να πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα –μόλις το 7% πιστεύει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά και οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία για την επόμενη μέρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση βαδίζει προς την άνετη πλειοψηφία βάσει της δυναμικής που έχει αναπτύξει. Θεωρείται ότι είναι διασφαλισμένη ακόμα και στην περίπτωση οκτακομματικής Βουλής. Επίσης, το βασικό σενάριο για την εκτίμηση των εδρών κάνει λόγο για 164 έδρες.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη κυβέρνηση, το 44% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους στοιχεία. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 71% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται διχασμένοι – το 46% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 45% έναντι 34% του κ. Τσίπρα και προηγείται στην ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» κατά 5 μονάδες (28% έναντι 23% του κύριου πολιτικού αντιπάλου του).
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,2%. Κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών είναι η τύχη της Χρυσής Αυγής, η οποία όσο αιφνιδιαστικά κατέστη τρίτο κόμμα τόσο αναπάντεχα και απότομα εξαερώνεται. Μετριέται τώρα στο 3,5%.
Οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2,5%).
Τέλος, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις επιλογές των κομματικά ανέστιων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα το 1,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Οικολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με ένα συμμαχικό σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων – Πράσινων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους κυριότερους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης, στοιχείο δηλωτικό της δυσκολίας τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων να βρουν ικανοποιητική έκφραση στο υπάρχον κομματικό σκηνικό.