Σοβαρά επεισόδια στην Αλβανία: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Ράμα

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Αλβανία όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου Δημοτικές εκλογές.

Προχώρησε στην ακύρωσή τους αφού όπως αναφέρει η προεδρία της χώρας «οι πολιτικές εξελίξεις δεν το επιτρέπουν», μετά από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και πετούσαν καπνογόνα, ωστόσο η αστυνομία τους απώθησε με ρίψη χημικών. Αίτημα των διαδηλωτών ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Η αντιπολίθτευση τον κατηγορεί για διαφθορά και ζητάει να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Ράμα απάντησε ανακοινώνοντας πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, όπως αναφέρει το BBC.

Υπήρξαν μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών, ενώ έγινε και εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθεί ο κόσμος.

Να σημειωθεί πως ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος το βράδυ του Σαββάτου προέτρεψε το πλήθος να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του έτσι ώστε ο Ράμα να αναγκαστεί σε παραίτηση.

Είπε μάλιστα ότι η απόφαση να ακυρωθουν οι δημοτικές κάλπες είναι μία πρώτη νίκη των διαδηλωτών, καθώς είχαν αποφαίσει να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Από την πλευρά του πάντως ο Ράμα λέει ότι δεν θα ακυρωθούν οι κάλπες.

Οι δημοτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου, ωστόσο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν καθώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν το επιτρέπουν.

«Την Δευτέρα 10 Ιουνίου θα ανακοινώσουμε δημόσια όλα τα επιχειρήματα της συνταγματικότητας, του Νόμου και της λογικής, που οδήγησαν στην λήψη αυτής της απόφασης», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Προεδρεία.